Ben jij er klaar mee dat je niet weet waar al je geld heen gaat? Zou je graag meer geld per maand willen sparen? Dan is het tijd om een plan te maken! Dit noemen we ook wel een begroting. Een begroting betekent simpelweg dat je een plan maakt over hoe jij je geld gaat besteden in de toekomst. Je noteert wat je inkomsten zijn en je verdeelt deze inkomsten over een x aantal categorieën. Ik zal het je uitleggen met een simpel voorbeeld.
Stel je hebt 100 euro aan inkomsten. Je enige uitgaven zijn kleding en eten maar je wilt ook graag sparen. Dan kan een budget er voor jou bijvoorbeeld zo uitzien:
Zo maak je van te voren dus een plan en geeft alle euro’s die binnen komen (je inkomsten) een bestemming. Op deze manier kan jij heel handig, in bijvoorbeeld een Excel sheet, een overzicht maken van al je inkomsten en al je uitgaven plannen. Al je inkomsten en uitgaven verdeel je in categorieën. Welke categorieën jij hebt hangt af van je persoonlijke situatie.
Allereerst is het zaak om precies te weten wat momenteel al je inkomsten en uitgaven zijn. Je kunt hierbij je bankrekening nalopen of het vanaf nu gaan bijhouden. Ik raad aan om voor een zo compleet mogelijk beeld een overzicht te maken van 3 maanden. Schrijf dit op in een schrift, gebruik een app of gebruik mijn gratis huishoudboekje.
Zodra jij weet wat er per maand binnenkomt er weer uitgaat kan je een plan gaan maken, een begroting. Maak dit plan zo gedetailleerd mogelijk en zorg ervoor dat alle inkomsten en uitgaven een bestemming krijgen. Dit betekent dat alle uitgaven bij elkaar hetzelfde bedrag is als het totale bedrag van alle inkomsten.
Uiteraard zijn er vaste lasten waar je weinig tot niets aan kunt veranderen zoals huur of hypotheek en verzekeringen. Maar er zijn ook categorieën waar je veel invloed op hebt zoals boodschappen en persoonlijke verzorging.
Elke persoon of elk huishouden zal een andere lijst hebben met categorieën wat in de begroting moet worden opgenomen. De één heeft huur en huurtoeslag, de ander een hypotheek en hypotheekrenteafrek. Sommige mensen hebben huisdieren en anderen gaan elke maand naar de kapper. Dat maakt het maken van een begroting dus ook zeer persoonlijk. Een aantal categorieën waar je aan zou moeten denken zijn de volgende:
Vergeet ook niet een categorie ‘overig’ toe te voegen. Er zijn namelijk altijd kosten die nergens anders onder vallen. Let wel op dat je dit bedrag niet te groot maakt want dat geeft je minder overzicht en controle. Afhankelijk van je totale budget zou het ergens tussen de €10 en €100 euro moeten zijn.
Soms geeft het niet voldoende overzicht om één grote categorie te hebben als ‘boodschappen’. Het kan zijn dat je nog steeds niet zo goed begrijpt waarom de kosten voor jouw boodschappen hoger uitvallen dan je zou willen. Het is dan misschien verstandig subcategorieën te maken. Denk hierbij aan: dagelijks eten, snacks, huishoudelijke artikelen en verzorgende artikelen. Bij dagelijks eten moet je denken aan eten dat nodig is voor de maaltijden en eventueel wat tussendoortjes. Bij snacks denk je aan snoep, koek, chips en al het andere lekkers dat je tussendoor misschien eet. Huishoudelijke artikelen zijn bijvoorbeeld wc papier, schoonmaakmiddelen en bakpapier. Bij verzorgende artikelen moet je denken aan shampoo en douchegel. Soms maakt het maken van deze subcategorieën veel duidelijk en weet je zelf of en waar je eventueel op kan besparen.
Vergeet niet om in je budget rekeningen op te nemen die niet elke maand terug komen. Denk hierbij aan jaarlijkse abonnementen (sportschool, ANWB lidmaatschap, OV kaart) of jaarlijkse rekeningen van de gemeente (afvalstofheffing e.d.).
Ook sommige inkomsten zijn misschien niet maandelijks zoals de kinderbijslag die eens per kwartaal wordt uitbetaald.
Er zijn twee manieren om deze bedragen in je begroting op te nemen. De ene manier is om de rekening in te plannen in de maand dat deze ook daadwerkelijk komt. Je houdt dan van te voren al rekening ermee dat de rekening eraan komt en past je budget van die maand daarop aan. Een andere manier is om die jaarlijkse rekening per maand uit te spreiden. Krijg je dus aan het einde van het jaar een rekening van 120 euro, dan is dat 10 euro per maand. Zet dit bedrag elke maand apart om zo het geld klaar te hebben staan wanneer de rekening komt.
Tip: Bij sommige banken kan je in de app spaarpotjes maken voor bepaalde doelen. Zo kan jij dus makkelijke elke maand geld opzij zetten voor die rekeningen die niet elke maand voorkomen of voor je andere spaardoelen.
De hoeveelheid geld die jij wilt besteden aan categorieën zoals boodschappen wordt ook wel een budget genoemd. Je kan dus een boodschappenbudget hebben, een budget voor cadeaus, een kledingbudget, een budget voor persoonlijke verzorging etc.
Extra tip: soms vind ik het lastig om één groot maandbedrag te hebben voor mijn boodschappen. Het kan dan heel helpend zijn om dit bedrag te delen door 4 zodat je een wekelijks budget overhoudt. Dit bedrag is vaak veel beter behapbaar en dan lukt het beter om daar omheen de maaltijden te plannen.
Het maken van een begroting of budgetplan is vooral handig als je een bepaald doel voor ogen hebt. Je wilt bijvoorbeeld je financiële buffer opbouwen of sparen voor een nieuwe auto. Met het maken van een budget kan je gemakkelijk zien wat het effect is als jij minder uitgeeft aan bepaalde categorieën als bijvoorbeeld boodschappen. Dan houd je dus meer geld over voor een andere categorie, of dat nu sparen is, het afbetalen van een schuld of iets anders wat jij belangrijk vindt.
Maak jij gebruik van een begroting of budgetplan? Laat het mij weten hieronder!