Steeds meer mensen hebben een airco om hun huis in de zomer mee te koelen. Maar wist je dat je met een airco (vaak) ook je huis kunt verwarmen in de winter?
In de voortdurende zoektocht naar energiezuinige verwarmingsopties overwegen steeds meer mensen het gebruik van een airconditioner als alternatief voor traditionele gasverwarming. Het vergelijken van verschillende manieren om je huis te verwarmen is slim aangezien de prijzen voor gas en elektra duurder zijn geworden. Ook komen er steeds meer energie-efficiënte oplossingen op de markt. In dit artikel onderzoeken we niet alleen of het verwarmen van je huis met een airco voordeliger is dan de gebruikelijke gasverwarming, maar duiken we ook dieper in hoe een airco werkt. Ook krijg je antwoord op de vraag of de airco ook kan verwarmen met vorst.
Voordat we de voor- en nadelen van het gebruik van een airco voor verwarming onderzoeken, is het cruciaal om te begrijpen hoe een airco werkt. Niet elke airco kan namelijk verwarmen.
Een split airco is een lucht-luchtwarmtepomp, ook bekend als een airco die ook kan verwarmen. Deze airco onttrekt warmte aan de buitenlucht en transporteert deze naar binnen. Dit systeem bestaat uit een binnen- en buitenunit. Tijdens warme dagen haalt de binnenunit warmte uit de binnenlucht en verspreidt koelere lucht. In koudere maanden haalt het warmte uit de buitenlucht en verspreidt het warmte binnenshuis. Het onderscheidt zich van een lucht-water warmtepomp doordat het alleen de lucht verwarmt en geen warm tapwater levert. Met een split airco kan je dus zowel je huis verwarmen als koelen.
1. Energie-efficiëntie:
Moderne airco's zijn ontworpen met geavanceerde technologieën voor hoge energie-efficiëntie. Het rendement van een airco ligt namelijk vele malen hoger dan dat van een CV ketel. Dit bespaart je zeker op de kosten voor gas. Zeker wanneer je de airco gebruikt om één kamer in je huis te verwarmen en de centrale verwarming verder laag kan blijven dan bespaar je geld. Ook is het voordeliger om je huis bij te verwarmen met een airco dan met een elektrische kachel.
2. Snelle verwarming:
Airco's kunnen snel warmte genereren, waardoor je huis binnen korte tijd behaaglijk wordt, vooral handig op onverwacht koude dagen.
1. Initiële kosten:
De kosten om een airco aan te schaffen zijn hoog. Op de lange termijn kan je wel kosten besparen op het verwarmen van je huis. Deze besparing verlies je echter wel wanneer je in de zomer de airco veel gebruikt om je huis mee te koelen, zeker wanneer je geen zonnepanelen hebt. Ook krijg je geen subsidie voor de aanschaf van een airco.
2. Efficiëntie bij extreme kou:
Bij zeer lage temperaturen kan de efficiëntie van een airco afnemen, wat invloed kan hebben op de warmteproductie. Je zou daarom goed moeten kijken hoe de airco presteert bij extreme kou.
3. Comfort
Een airco geeft andere warmte dan een elektrische kachel of de warmte van een verwarming. Sommige mensen vinden deze warmte onaangenaam en ervaren het als tocht. Ook maakt de airco zowel binnen als buiten geluid, houdt bij het plaatsen ook zeker rekening met de buren.
Moderne airco's zijn doorgaans uitgerust met verwarmingselementen om de efficiëntie bij lage temperaturen te verbeteren. De airco kan hierdoor ook bij vorst nog verwarmen, zelfs bij temperaturen tot -15°C.
Het gebruik van een airco voor verwarming heeft zowel voor- als nadelen. Of het voordeliger is dan gasverwarming hangt af van diverse factoren, zoals locatie, energieprijzen en specifieke kenmerken van het airco-systeem. Zorg altijd dat je professioneel advies krijgt wanneer je overweegt om een airco aan te schaffen voor zowel het koelen als het verwarmen van je huis. Heb je al een airco unit hangen, dan bespaart het je zeker kosten op gas om deze te gebruiken om je huis (bij) te verwarmen.