geld101

20 ultieme bespaartips

Marianne • 27 juni 2021

Houd meer geld over aan het einde van de maand!

20 ultieme beste bespaartips

Eerder schreef ik al een blogpost met 35 van de beste bespaartips. Dat artikel is erg populair en daarom heb ik vandaag nog meer tips voor je! 


Er zijn vaak nog zoveel dingen waar we onnodig geld verspillen en waarbij het super gemakkelijk is om door een (kleine) verandering toch weer wat geld te besparen. Deze tips zullen jou helpen om je budget onder controle te krijgen en te houden. Zo hou je maandelijks meer geld over die je naar je schulden kan gooien of waarmee je kan sparen voor je volgende spaardoel. 


1. Maak een budget.


Maak een budget. Echt, het beste dat jij kan doen om meer te besparen is om een budget te maken. Een budget maken is simpelweg plannen waar jouw geld heen gaat zodat je niet aan het einde van de maand nog geld over hebt en je geen idee hebt waar je geld is gebleven. Wanneer je een plan maakt zie je meteen waar jij (teveel) geld aan uitgeeft en waar je dus makkelijk nog wat kan besparen. Download
mijn gratis huishoudboekje om te beginnen met het tracken van al je uitgaven. 


Lees ook: Hoe maak je een realistisch budget?



2. Kies eigen huismerk


Bespaar geld op je boodschappen door voor eigen huismerk producten te gaan in plaats van voor A merken. Ik kies in 99% van de gevallen voor eigen huismerk, want ik ben ervan overtuigd dat dit vaak dezelfde kwaliteit is als een A merk. Voor sommige dingen maak ik wel graag een uitzondering (als dat past in het budget), zeker als het in de aanbieding is zoals bijvoorbeeld Lurpak boter. (Mijn jaren in Denemarken hebben mij aardig beïnvloed daarmee.) 



3. Shop bij de toko


Shop bij een buitenlandse (Turkse, Marokkaanse) supermarkt. Ik ga bijna wekelijks speciaal voor groenten, fruit, eieren en vlees naar de Tanger markt bij mij in de buurt. Vlees, kaas, eieren en groenten en fruit is daar super voordelig, helemaal als het ook nog eens in de aanbieding is. Eet je vegetarisch of veganistisch dan is een buitenlandse supermarkt een bezoekje nog steeds waard want ook grootverpakkingen rijst en bonen zijn daar goedkoop.


Lees ook: Waar kan je online goedkoop vlees bestellen?


4. Onderzoek


Investeer tijd om te onderzoeken waar wat het goedkoopst is. Kijk in verschillende winkels, zoek online en vergelijk. Dit geldt ook voor supermarkt items. Zelf heb ik een google spreadsheet met items die ik regelmatig koop in de supermarkt en wat het kost. Zo kan ik makkelijk in één oogopslag zien waar eieren het goedkoopste zijn en of die deal op wc papier wel echt voordelig is. 



5. Verkoop je verzameling


Kijk kritisch naar je verzamelingen. Heb jij bijvoorbeeld een collectie boeken, cd’s, koelkastmagneten of wat dan ook maar gebruik je het niet meer en word je er ook niet blij van? Geef je verzameling dan een nieuwe bestemming en verkoop het aan iemand die er wel blij van wordt.



6. Ruim op


Over opruimen gesproken, ga je hele huis door en houd een grote opruiming. Verkoop alles dat je niet meer nodig hebt, wat je niet meer past of waar je niet meer gelukkig van word. Door dat opruimen besef je meteen ook weer dat geluk niet in spullen zit maar in andere dingen die je niet met geld kan kopen zoals familie, vrienden, gezondheid en tijd. 



7. Plan


Plan je grote uitgaven. Budgetteer voor een nieuwe bank, een nieuwe fiets of die fijne vakantie. Zet hier elke maand geld voor opzij zodat jij op z’n tijd dat in één keer kan betalen zonder dat je in de min komt te staan bij de bank of dat je daarvoor een lening hoeft af te sluiten. 



8. Plan je maaltijden


Ik heb dit al vaker gezegd maar je maaltijden voor de hele week plannen bespaart jou niet alleen tijd maar ook geld. Je komt hierdoor minder in de verleiding om maar langs de Mcdrive te gaan, want je hebt het eten al in huis. Je hoeft minder vaak naar de supermarkt omdat je in één keer boodschappen doet voor de hele week en niet elke dag om half zes hongerig de supermarkt in rent om vervolgens je wagen vol te laden met onnodige boodschappen. Als je ook nog eens plant om alle restjes een middag of avond op te eten bespaar je ook nog doordat je geen eten hoeft weg te gooien. 


Lees ook: De 10 beste tips om geld te besparen op je boodschappen.

Lees ook: Zo maak je een maaltijdplan dat werkt.


9. Maak een boodschappenlijstje!


Zo'n belangrijke tip, maar maak altijd een boodschappenlijstje! Op papier of in je telefoon, net wat jij het handigst vind. Voor mij werkt het het beste om een doorlopend lijstje in mijn telefoon te hebben. Zodra iets op is of op raakt, noteer ik dat in mijn telefoon. Zo kan ik niets vergeten en loop ik niet als een kip zonder kop rond in de supermarkt te bedenken wat ik ook alweer nodig had. 


Lees ook: Het grootste geheim om geld te besparen op boodschappen.


10. Ga één keer per week boodschappen doen


Doe al je boodschappen op één dag. Hierdoor ben je niet alleen maar één keer in de supermarkt en kom je dus minder voor verleidingen te staan om meer te kopen dan je nodig hebt maar het bespaart je ook benzine. Vaak probeer ik om op zondag alle maaltijden voor de komende week te plannen en naar 2 supermarkten te gaan waar ik alles voor de komende week kan kopen voor de meest voordelige prijs. 



11. Kook vooruit


In het verlengde van je maaltijden plannen kan je ook je maaltijden alvast vooruit koken. Misschien dat je in één keer voor 3 of 4 avonden tegelijk kookt. Stel dat je twee keer deze week rijst gaat eten, kook dan alle rijst in één keer en warm het op wanneer je het nodig hebt. Ook ovengerechten kan je in één keer klaarmaken zodat je de oven maar één keer hoeft te verwarmen. Dat bespaart je veel energie (of gas, afhankelijk van de manier waarop je kookt). 



12. Maak gebruik van je dubbele meter


Heb je een dubbele meter, zet dan je wasmachine en vaatwasser in de nacht aan ipv overdag. Met een dubbele meter betaal je minder voor elektriciteit in de daluren. De daluren zijn doordeweeks van 23:00 tot 7:00 en het hele weekend. Gebruik ook het weekend om dan het meeste van je was te doen en eventueel je maaltijden voor de week voor te bereiden (zie punt 9). 

*Steeds minder huishoudens hebben een dubbele meter. Mijn dubbele meter gaat ook binnenkort weg. Wel zou je kunnen kijken naar een dynamisch contract waarbij de prijzen gedurende de dag op en neer gaan zodat jij de was aan kan zetten wanneer de prijzen het laagst zijn. Voor het verlijken van energiemaatschappijen klik deze link.*



13. Heb altijd een waterflesje bij je.


Neem altijd en overal een (vol)
waterflesje mee. Zeker in de zomer kan dorst je zomaar overvallen. Zonde om dan te moeten betalen voor een flesje water of anders verfrissends om je dorst te lessen. 



14. Vind een gratis sport.


Train thuis of ga buiten wandelen, hardlopen of fietsen. Het is echt niet nodig om je geld naar de sportschool te brengen om fit te worden en te blijven. Mocht jij wel erg gelukkig worden van de sportschool en er ook echt gebruik van maken, dan is er natuurlijk niets mis mee. Meer tips voor budget vriendelijk sporten, lees je hier.



15. Gebruik een waterbesparende douchekop.


Afhankelijk van welke douchekop je nu hebt bespaar je met een waterbesparende douchekop zo’n 20-60% aan water. Dit scheelt je niet alleen geld op je waterrekening maar ook op je energierekening aangezien je minder water hoeft te verwarmen. 



16. Onderhoud je auto.


Voorkom grote kosten door je auto te laten onderhouden. Aanbevolen wordt om elke 10.000 tot 15.000 kilometer je auto te laten onderhouden, maar in elk geval minstens één keer per jaar. Door goed onderhoud voorkom je pech en schade waarmee je uiteindelijk hogere kosten zal hebben dan de kosten voor een regelmatige onderhoudsbeurt. 



17. Laat je knippen door een student.


Als het jou te gek is om je eigen haar te knippen dan kan je ook overwegen om naar de kappersschool te gaan voor een knipbeurt. Bij de kappersschool wordt je haar geknipt door studenten onder begeleiding van hun docenten. Dit kan jou toch al snel heel wat euro’s besparen. Zoek op internet of er één is bij jou in de buurt. 


Lees ook:  15 rare manieren om geld te besparen.


18. Ga naar een HU kliniek


Mocht je in (de buurt van) Utrecht wonen dan is het goed om te weten dat de Hogeschool van Utrecht hun eigen klinieken heeft. Zo kan je bijvoorbeeld naar de kliniek voor mondzorgkunde om (gratis) een behandeling te krijgen voor veelvoorkomende problemen zoals tandvleesproblemen, slechte adem en ook beginnende gaatjes kunnen ze behandelen. Deze studenten staan uiteraard ook onder begeleiding van hun docenten. De HU heeft ook klinieken voor huidtherapie, logopedie, orthoptie en optometrie. De link naar hun website is hier:
HUklinieken. 



19. Facebook weggeefhoek


Wordt lid van een Facebook weggeefhoek bij jou in de buurt. De lijst met dingen die ik heb gekregen (en heb weggeven) via de weggeefhoek op Facebook van mijn woonplaats is lang! Heb ik iets op mijn wensenlijstje staan dan kijk ik gewoon regelmatig of dat er niet iets op de weggeefhoek voorbij komt dat matcht met waar ik naar op zoek ben. Zo heb ik voor de kinderen bijvoorbeeld een zandbak gescoord en voor mezelf een aantal (extra) mokken. Zelf heb ik o.a. een broodrooster, zwangerschapskleding en speelgoed weggegeven. Echt alles komt er voorbij en er is vaak ook een mogelijkheid om iets te vragen als het niet aangeboden wordt. Misschien dat iemand net datgene dat jij nodig hebt niet meer nodig heeft en het graag door wilt geven aan jou. 



20. Krijg geld terug


Laat nooit geld liggen en krijg geld terug op je (online) aankopen via
Euroclix, Woolsocks of CashbackXL. Met deze spaarprogramma’s krijg cashback door via hun je aankopen te doen. Zij verdienen daardoor een commissie omdat ze jou hebben doorverwezen en delen deze commissie met jou in de vorm van cashback. 


Lees ook: Wat is mijn ervaring met Euroclix?

Lees ook: Woolsocks review


Welke tip(s) ga jij proberen? Laat het mij weten op Instagram @geld101. En volg meteen voor meer tips, inspiratie en motivatie over geld.



budgetteren kun je leren
Hoe kan je geld besparen als gezin zonder in te leveren op gezelligheid
door Marianne 21 februari 2025
Wil je als gezin geld besparen zonder in te leveren op gezelligheid? Ontdek slimme tips voor betaalbaar uit eten, voordelige vakanties en creatieve cadeaus!
Waar CO2-melder plaatsen? Bespaar geld en bescherm je gezondheid
18 februari 2025
Waar CO2-melder plaatsen? Ontdek hoe een CO2-meter en CO2 regelaar je gezondheid beschermen en je energiekosten verlagen. Slim investeren voor een gezondere en goedkopere woning!
zuinig leven, hoe doe je dat zonder in te leveren op plezier?
door Marianne 16 februari 2025
Zuinig leven zonder in te leveren op plezier? Ontdek slimme bespaartips voor boodschappen, vaste lasten en leuke uitjes, zodat je meer geld overhoudt én blijft genieten!
5 redenen waarom budgetteren vaak niet werkt
door Marianne 11 februari 2025
Budgetteren lukt vaak niet door veelgemaakte fouten. Ontdek de 5 grootste valkuilen én hoe je wél grip krijgt op je geld met gratis tools en slimme strategieën!
Geld verdienen vanuit huis: zo pak je het aan!
door Marianne 7 februari 2025
Geld verdienen vanuit huis? Ontdek slimme manieren zoals freelancen, een webshop starten, affiliate marketing en meer. Lees hoe jij vandaag nog kunt beginnen!
Geld verdienen met TikTok: Zo werkt het in Nederland
door Marianne 3 februari 2025
Wil je geld verdienen met TikTok in Nederland? Ontdek de 7 beste manieren, zoals samenwerkingen, affiliate marketing, UGC en productverkoop. Lees hier hoe het werkt!
Reis Slim: Hoe Je Vakantie Uitgaven Kan Omzetten in Cashback
door Marianne 31 januari 2025
Ontdek hoe je vakantie-uitgaven kunt omzetten in cashback! Bespaar op hotels, vluchten, huurauto's en meer met slimme cashback-tips en platforms.
Wat is cashstuffing? Een simpele methode om grip te krijgen op je financiën
door Marianne 26 januari 2025
Lees: wat is cashstuffing en ontdek hoe het je kan helpen grip te krijgen op je financiën. Leer deze eenvoudige methode met cash en enveloppen en krijg handige tips om bewust te sparen en budgetteren.
Hoe een budgetvriendelijke keuken toch kwalitatief kan zijn
22 januari 2025
Hoe een budgetvriendelijke keuken toch kwalitatief kan zijn. Hier zijn een paar tips om jouw droomkeuken te realiseren, zonder dat je spaarrekening in het rood gaat.
Bespaar slim met cadeaubonnen met korting
door Marianne 19 januari 2025
Bespaar eenvoudig geld met cadeaubonnen met korting! Ontdek platforms zoals Wissel.nl, CashbackXL, EuroClix en Woolsocks en leer hoe je slimmer kunt shoppen.
Meer posts
Share by:
Follow my blog with Bloglovin