geld101

Hoe je een realistisch budget opstelt en volhoudt

Marianne • 22 februari 2024

9 tips voor een realistisch budget

hoe je een realistisch budget opstelt en volhoudt

Een budget opstellen is een cruciale stap naar financiële stabiliteit en welvaart. Het stelt je in staat om je inkomsten en uitgaven te beheren en bewuste keuzes te maken met je geld. Maar een budget maken is slechts de eerste stap; het volhouden ervan is waar de echte uitdaging begint. In dit artikel zullen we bespreken hoe je een realistisch budget opstelt en belangrijker nog, hoe je het volhoudt op de lange termijn.


1. Start met een overzicht:


Voordat je begint met het opstellen van een budget, is het essentieel om een overzicht te krijgen van je financiële situatie. Maak een lijst van al je inkomsten en uitgaven. Doe dit met pen en papier, een excel lijst, een app of maak gebruik van het gratis kasboek. Denk eraan een overzicht te maken van niet alleen je vaste lasten zoals huur of hypotheek, nutsvoorzieningen en verzekeringen, maar ook variabele kosten zoals boodschappen, uitgaan en entertainment. 


2. Stel haalbare doelen:


Bepaal wat je wilt bereiken met je budget. Wil je graag meer spaargeld achter de hand hebben voor noodgevallen of heb je nog schulden af te betalen? Misschien wil je wel beginnen met beleggen of wil je sparen voor een grote uitgave? Wat het ook is, zorg ervoor dat het een haalbaar doel is. Reken uit hoeveel je kan sparen of aflossen en hoe lang het dus zal duren voordat jij je doel hebt behaald. Het stellen van haalbare doelen zal je motiveren om je budget te blijven volgen.


3. Maak een realistisch budget:


Op basis van je inkomsten en uitgaven, maak een budget dat realistisch is voor jouw situatie. Wees eerlijk tegenover jezelf over je uitgavenpatroon en vermijd het maken van te strakke budgettaire beperkingen die moeilijk vol te houden zijn op de lange termijn. Kijk naar de verschillende categorieën en hoeveel je daar nu aan uitgeeft iedere maand. Als je nu €1000 per maand uitgeeft aan de boodschappen, stel dan geen budget op van €500, dat is niet realistisch. Kies er liever voor om je budget elke maand met 5% te verminderen, dan is de kans groter dat je binnen je budget blijft en dat je gemotiveerd blijft om je lange termijn doelen te halen.


4. Prioriteiten stellen:


Identificeer de belangrijkste uitgaven die je niet kunt vermijden, zoals de hypotheek of huur, boodschappen en verzekeringen. Zorg ervoor dat deze uitgaven prioriteit krijgen in je budget. Betaal je deze rekeningen niet direct nadat je je salaris hebt gehad, zet ze dan apart zodat je zeker weet dat je ze kan betalen wanneer de rekeningen betaald moeten worden. Op die manier voorkom je dat je rekeningen niet kunt betalen en een betalingsachterstand oploopt.


5. Houd rekening met onvoorziene kosten:


In een budget moeten ook ruimte zijn voor onvoorziene kosten, zoals reparaties, medische kosten of andere onverwachte uitgaven. Zorg elke maand voor een realistisch bedrag in je budget voor deze kosten. Bouw daarnaast ook een buffer op voor grotere onvoorziene uitgaven. Het algemene advies is dat je 3-6 maanden aan uitgaven achter de hand houdt als noodfonds. Door een buffer in te bouwen, ben je voorbereid op deze situaties zonder dat je hele budget in de war raakt.


6. Wees flexibel en evalueer regelmatig:


Een budget is geen statisch iets en mag gewijzigd worden. Ga er maar vanuit dat je eerste budget dat je opstelt niet perfect is. Het moet kunnen worden aangepast aan veranderingen in je financiële situatie of levensomstandigheden. Zeker wanneer je net begint met het hebben van een budget is het slim om maandelijks  je budget te evalueren om te zien hoe goed het werkt en waar er ruimte is voor verbetering. Zorg er wel voor dat je blijft vasthouden aan je langetermijndoelen.


7. Houd bij wat je uitgeeft:


Een van de belangrijkste aspecten van het volhouden van een budget is het bijhouden van je uitgaven. Dit spreekt misschien voor zich maar toch is het goed om het te noemen. Je kan op verschillende manieren je uitgaven bijhouden, zoals het gebruik van een budget-app, het opschrijven in een schriftje, in een excel sheet of door het gratis huishoudboekje. Kijk dagelijks naar de uitgaven en schrijf dit op, zo kost het je maar een paar minuten en zo kan je nog bijsturen voordat de maand voorbij is.


8. Beloon jezelf:


Het volgen van een budget kan soms moeilijk zijn, vooral als je jezelf beperkt in bepaalde uitgaven. Zorg daarom voor beloningen voor jezelf wanneer je je budgetdoelen bereikt. Dit kunnen kleine traktaties zijn, zoals een filmavond thuis of een uitje met vrienden, maar het kan ook een spaardoel zijn dat je beloont met een grotere aankoop wanneer je het bereikt. Bedenk zelf waar je blij van wordt en vier de kleine en grote successen!


9. Zoek ondersteuning:


Soms kan het moeilijk zijn om alleen aan je budget te werken, en daarom is het belangrijk om de juiste ondersteuning te vinden. Overweeg om deel te nemen aan de cursus "Budgetteren Kun Je Leren", waarbij je in slechts 6 weken leert hoe je een effectief budget opstelt en volhoudt. Deze cursus biedt een stapsgewijze aanpak om overzicht te krijgen over je inkomsten en uitgaven, een jaarplan te maken dat bij je past, en concrete doelen te stellen.

Als deelnemer krijg je toegang tot exclusieve bronnen en een Facebook-community waar je kunt sparren met mij en andere gelijkgestemden. Deze gemeenschap biedt de ondersteuning en motivatie die je nodig hebt om je financiële doelen te bereiken. Door deel te nemen aan deze cursus investeer je in je eigen financiële welzijn en leg je de basis voor een stabiele toekomst.




Het opstellen en volhouden van een realistisch budget is even een werkje, maar de voordelen op lange termijn zijn de inspanningen meer dan waard. Door bewust om te gaan met je geld en controle te krijgen over je financiën, kun je stress verminderen, je spaargeld vergroten en uiteindelijk een stabielere financiële toekomst opbouwen. 


Wil je graag rust in je hoofd omdat er atlijd genoeg geld op je rekening staat? Wil je graag de ondersteuning krijgen die je nodig hebt om je fianciele doelen te bereiken? Overweeg dan deel te nemen aan de cursus "
Budgetteren Kun Je Leren". In deze cursus leer je in slechts 6 weken hoe je een effectief budget opstelt en volhoudt, met toegang tot exclusieve bronnen en een Facebook-community voor ondersteuning en motivatie. Met de juiste mindset en tools kun je je budget succesvol maken en volhouden, wat je financiële doelen ook mogen zijn.


Hoe duurzaam zijn stalen deuren met glas?
door Marianne 11 april 2025
Ontdek hoe duurzaam stalen deuren met glas echt zijn. Lees alles over levensduur, onderhoud, isolatie, hergebruik en milieuvriendelijke productie in dit complete overzicht.
Slim reizen met je bankpas: Bespaar op onnodige kosten
door Marianne 8 april 2025
Voorkom onnodige bankkosten op reis! Reizen met je bankpas: Ontdek slimme tips om valutakosten en transactiekosten te vermijden bij betalingen en geldopnames in het buitenland.
De kunst van prioriteren: hoe bepaal je wat écht belangrijk is?
door Marianne 3 april 2025
Leer hoe je effectief prioriteiten stelt en grip krijgt op je tijd. Ontdek de Eisenhower-matrix en praktische tips om je productiviteit en focus te verbeteren.
adhd vrouwen
door Marianne 31 maart 2025
Sparen als vrouw met ADHD kan lastig zijn, maar niet onmogelijk! Ontdek slimme manieren om toch geld te sparen zonder overweldigd te raken.
Ouders langer zelfstandig met een mantelzorgwoning.
door Marianne 24 maart 2025
Met een zorgwoning profiteert de hele familie van meer gemak en ondersteuning.
De meest gestelde vragen over Brand New Day
door Marianne 13 maart 2025
Ontdek alles over Brand New Day: betrouwbaarheid, kosten, rendement en hoe het werkt. Lees de meest gestelde vragen en maak een slimme keuze!
Zo kan je geld verdienen met een podcast
door Marianne 7 maart 2025
Wil je geld verdienen met een podcast? Ontdek 7 slimme strategieën, van sponsorships en affiliate marketing tot betaalde abonnementen en merchandise. Leer hoe je jouw podcast winstgevend maakt!
Waarom koos ik voor een lineaire hypotheek?
door Marianne 3 maart 2025
Ontdek mijn ervaring met een lineaire hypotheek: wat het is, de voor- en nadelen, en hoe het zich verhoudt tot een annuïteitenhypotheek. Inclusief rekenvoorbeeld!
In 30 dagen drastisch geld besparen: De ultieme challenge
door Marianne 26 februari 2025
In 30 dagen drastisch geld besparen: De ultieme challenge, doe je mee?
Hoe kan je geld besparen als gezin zonder plezier te missen.
door Marianne 21 februari 2025
Wil je als gezin geld besparen zonder in te leveren op gezelligheid? Ontdek slimme tips voor betaalbaar uit eten, voordelige vakanties en creatieve cadeaus!
Meer posts
Share by:
Follow my blog with Bloglovin