Gooi geen eten weg is mijn moeders stokpaardje en dat heb ik dan ook van jongs af aan meegekregen. Dit geldt zowel voor voedsel dat op of over de datum is maar ook voor restjes. Yoghurt met de datum van gisteren is vaak nog helemaal prima, kijk, ruik en proef en vertrouw daarop. Zoals mijn moeder altijd zegt: de yoghurt is niet opeens ‘s nachts om 1 over middernacht bedorven.
Restjes is vaak wel wat lastiger om niet te verspillen. Want vaak is het zo’n kleine portie dat je er net niets mee kan. Althans, dat denk je! Maar niets is minder waar. Probeer creatief te zijn en verwerk deze restjes in nieuwe gerechten.
Spaghetti bolognese is een favoriet bij ons thuis en eten wij vaak wel wekelijks. Het basisrecept dat ik gebruik heb ik van mijn Deense zwager die kok is in een restaurant. Doe er je voordeel mee en maak dit heerlijke recept! Maar wees ook creatief, heb je geen blik tomatenblokjes in huis, maar wel tomatensaus? Prima natuurlijk! Heb je geen honing in huis, maar wel suiker of ketchup? Werkt ook prima!
Lees ook: Beste website om online goedkoop vlees te bestellen.
Benodigdheden:
Werkwijze:
Snijd de ui fijn en bak deze in één eetlepel olijfolie totdat de ui glazig wordt. Snijd ondertussen de wortels in kleine stukjes en hak de knoflook fijn. Voeg de wortels toe en bak deze even mee. Voeg daarna de knoflook toe en bak deze mee voor ongeveer 1 minuut. Voeg vervolgens het gehakt toe en bak deze rul. Gebruik een houten lepel om het gehakt in stukjes te maken. Voeg flink wat Italiaanse kruiden toe en breng op smaak met zout. Voeg de tomato passata toe of de tomatenblokjes. Roer alles goed door en voeg de honing en melk toe. Zodra de saus bubbelt draai je het vuur laag en laat deze maximaal 4 uur sudderen. De saus is gaar na zo’n 15 minuten maar hoe langer je het laat sudderen, hoe lekkerder.
Kook de pasta in ruim water met een beetje zout gaar en serveer deze met de saus erover.
De bolognese saus is zo vreselijk veelzijdig! Wanneer ik geen wortels in huis heb laat ik deze weg of vervang ik deze door groenten die ik wel heb: paprika, verse tomaten, bleekselderij of courgette. Ook champignons passen goed in de saus en voor wat groen kan je een handje spinazie toevoegen. Gebruik de groenten die je hebt om de saus op te vullen en nog meer voedingsstoffen toe te voegen.
Vervang de honing door suiker, ketchup of laat het helemaal weg.
Vervang de Italiaanse kruiden door tijm, basilicum, oregano of een combinatie hiervan.
Voor een vegetarische versie vervang je het gehakt door vega rulstukjes of een blik linzen.
Gebruik voor de saus tomato passata, een pot pastasaus of een blik tomatenblokjes. Je kan de tomatenblokjes eventueel van te voren pureren in je keukenmachine, blender of met de staafmixer voor een gladde saus.
Lees ook: Butlon review (hier is het gehakt vaak heel voordelig!)
Mocht er wat overblijven van deze overheerlijke bolognesesaus dan heb ik nog wat ideeën voor je!
Bak een fijngesneden ui in wat olie glazig, voeg een teentje knoflook toe en bak een halve minuut mee. Voeg andere groenten toe zoals wortel, bleekselderij, courgette, paprika etc. Voeg vervolgens de overgebleven bolognese saus toe en een liter bouillon van een bouillonblokje. Voor wat extra eiwitten kan je gehaktballetjes, bonen of linzen toevoegen. Maak de soep af met wat pasta naar keuze. Bon appetit!
Taco’s en wraps zijn bij velen favoriet. Gebruik de overgebleven pastasaus als vulling. Voeg je favoriete toppings toe zoals sla, tomaat, komkommer, avocado en geraspte kaas. Maak af met je favoriete saus en klaar ben je. Makkelijker kan bijna niet!
Spreid de opgewarmde saus uit over een wrap, voeg geraspte kaas toe en plaats een andere wrap bovenop. Leg de wrap voorzichtig in een droge koekenpan waar je deze een minuut op middelhoog vuur in opwarmt. Draai de wrap voorzichtig om en bak wederom één minuut. Laat de wrap uit de pan glijden op een bord en snij in driehoekjes. Serveer er een simpele salade bij en en je hebt weer een heerlijke maaltijd. Eet smakelijk!
Uiteraard mag lasagne niet ontbreken in dit lijstje. Gebruik de saus als basis voor je lasagne. Verder heb je alleen nog lasagnebladen nodig, geraspte kaas en bechamelsaus. Bechamelsaus maak je makkelijk zelf. Laat 50 gram boter smelten in een pannetje, voeg 40 gram bloem toe en roer door met een garde. Laat de roux even pruttelen en giet er vervolgens langzaam en al roerend 500 ml melk bij. Breng op smaak met zout en een snufje nootmuskaat.
Maak je lasagne door eerst een laagje bolognesesaus in de ovenschaal te doen. Wissel vervolgens lasagnebladen, bolognesesaus en bechamelsaus af. Eindig met de bechamelsaus en sprenkel wat geraspte kaas bovenop. Zet in de oven totdat de lasagnebladen gaar zijn (lees de instructies op de verpakking).
Een shepherd’s pie is een Britse ovenschotel. De basis is een saus van gehakt, tomatenpuree, doperwten en kleine blokjes wortel. Daarover gaat een flinke laag aardappelpuree en eventueel wat geraspte kaas waarna het geheel vervolgens in de oven gaat.
Gebruik voor deze versie de overgebleven bolognesesaus, voeg (diepvries) doperwten toe en snijd eventueel een wortel in stukjes. Breng op smaak met rozemarijn en (mocht je het in huis hebben) een eetlepel worcestershiresaus. Is de saus te dik, voeg dan wat bouillon toe. Kook ondertussen de aardappels gaar. Giet de aardappels af, maar laat een gedeelte van het vocht achter. Stamp de aardappels vervolgens tot een puree. Voeg wat melk en boter toe voor de romigheid en wat zout en peper naar smaak. Schep de gehaktsaus in een ovenschaal en schep vervolgens voorzichtig de aardappelpuree daar bovenop. Maak af met geraspte kaas. Zet de cottage pie in de oven op 180 graden Celsius totdat de kaas gesmolten is of totdat je een goudbruin korstje hebt.
Lees ook:
Hoe maak je een maaltijdplan dat werkt?
Vul die paprika’s!
Maak gevulde paprika’s met de overgebleven bolognesesaus!
Gebruik 1 of 2 paprika’s per persoon. Kook rijst gaar en vul de paprika’s ongeveer tot een derde met de rijst. Schep de verwarmde saus in de paprika’s en breek voorzichtig een eitje boven elke paprika. Zet in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius totdat de eieren gaar zijn.
De bolognesesaus tover je met wat extra ingrediënten om in een heerlijke chili con carne. Snijd een uitje fijn en fruit deze glazig. Voeg de overgebleven bolognesesaus toe, samen met een blik bonen. Voeg eventueel extra tomatensaus toe of je favoriete salsa. Voor wat pittigheid voor je chilipeper toe (vers of gedroogd). Serveer met gekookte rijst, verse koriander en zure room.
Welk recept ga jij proberen? Laat het mij weten op Instagram
@geld101.