Velen denken dat je energierekening een vaste maandelijkse kostenpost is waar je weinig aan kunt veranderen. Maar dat is niet waar! Je hebt wel degelijk invloed op je energierekening en hoe fijn zou het zijn als jij dit jaar geld terug kan krijgen van je energieleverancier? Word je ten eerste bewust van hoeveel energie je gebruikt. Vaak kan je dit opzoeken op de website van je energieleverancier. Vergelijk jouw verbruik met gelijke woningen en huishoudens van een gelijke grootte, ook dit kan je vinden op de website van je energieleverancier.
Ga vervolgens aan de slag met onderstaande tips om meer energie te besparen zodat jouw maandelijkse kosten minder worden.
Vervang al je lampen door
LED lampen. Een LED lamp is 90% zuiniger dan een spaarlamp, en 85% zuiniger dan een halogeenlamp. Bovendien gaan LED lampen ook nog eens veel langer mee. Mocht je nog niet je lampen hebben vervangen door LED lampen dan raad ik je aan dit wel te doen, ook als je lampen nog goed zijn. De aanschaf van LED lampen verdien je in ongeveer 3 jaar terug op je energiekosten. Een LED lamp gaat daarentegen wel 15 keer langer mee dan een gloeilamp en bespaart je zo’n 90% aan energiekosten. Op de lange termijn gaan LED lampen jou dus veel geld besparen! En, het is ook nog eens veel beter voor het milieu. Vergeet ook niet om je lampen uit te doen wanneer je een ruimte verlaat! Dit is uiteraard een inkopper maar toch vergeten we het vaak.
Je kan flink op je verwarmingsrekening besparen door alle naden en kieren in je huis af te sluiten. Naden en kieren brengen veel tocht in huis waardoor je meer moet stoken om het warm te hebben. Vaak kan je de thermostaat gerust een graad lager draaien nadat je alle tochtplekken hebt afgesloten. Ga langs alle ramen en andere plekken waar tocht kan zijn en sluit deze met tochtstrips of kit. Als je een beetje handig bent kan je dit makkelijk zelf doen en betaal je alleen de materiaalkosten. Je kan per jaar op deze manier zo’n €170 besparen bij een gemiddelde hoekwoning. Dat is een mooie besparing!
Ook kan je besparen op je verwarmingskosten door jezelf te wennen aan een graadje minder in je huis. Probeer het eens om je thermostaat één graad lager te zetten dan je gewend bent. Misschien merk je er wel helemaal niets van, misschien kan je met een dik(ker) vest wel toe en trek je gezellig huissokken aan. Zet sowieso de verwarming in de slaapkamer uit. Het is sowieso ook veel gezonder om te slapen in een koele ruimte.
Vergeet ook niet om ‘s avonds de thermostaat op tijd lager te zetten. Het duurt altijd even voordat je het merkt dat de temperatuur omlaag gaat dus zet gerust de thermostaat al lager als je nog op de bank zit en pak er een dekentje bij.
Lees ook: Hoe je een realistisch budget opstelt en volhoudt.
Gebruik je wasmachine slim. Wassen kost gemiddeld 21 cent per wasbeurt aan energiekosten. Zorg altijd voor een volle trommel, was op zo laag mogelijke temperaturen. Een was op 40 graden is al snel 2,5 keer duurder dan een was op 30 graden! Kies tevens voor het eco programma van je wasmachine. Zo’n programma duurt vaak langer, dat lijkt misschien tegenstrijdig maar bespaart je toch zo’n 5 cent per wasbeurt. Zorg er verder voor dat je niet onnodig wast. Kan je misschien nog een dagje langer doen met je kleding? Laat ook iedereen zijn eigen handdoek gebruiken, dan kan deze gerust een paar keer gebruikt worden voordat je ze in de wasmachine gooit.
Gebruik ook je droger slim want één droogbeurt kost zelfs met een droger met een A++ label al 23 eurocent. Het slimste is natuurlijk om je was op te hangen en de droger helemaal niet te gebruiken. Zet een droogrekje neer en probeer zo vaak mogelijk deze te gebruiken in plaats van de droger. Gebruik je de droger wel? Zorg dan dat de wasmachine op een zo hoog mogelijk toerental draait zodat je was er zo droog mogelijk uitkomt. Gebruik verder droger ballen, deze zorgen voor ongeveer 25% energiebesparing. En zorg er altijd voor dat je droger schoon is door na elke droogbeurt de pluizenfilter leeg te maken.
Op milieucentraal kan je ook zien dat het misschien wel loont om een nieuwe droger te kopen die zuiniger is dan je huidige. Dit bespaart je op de lange termijn ook weer veel energiekosten.
Bezuinig op de energiekosten van je koelkast en vriezer. Zorg ervoor dat je de restjes die je in de koelkast wil bewaren altijd eerst laat afkoelen zodat je koelkast niet onnodig hard hoeft te werken. Laat daarnaast altijd je vlees uit de vriezer in de koelkast ontdooien. Dit is niet alleen beter voor het vlees, het scheelt je ook energiekosten aangezien het nog bevroren vlees je koelkast kouder helpt te houden. Ook voedsel dat je in wilt vriezen behoort niet meer warm te zijn omdat dat veel stroom kost. Ontdooi verder regelmatig je vriezer, want zelfs een dun laagje ijs kost je veel stroom.
Het loont om te kijken wanneer jouw contract met je energieleverancier afloopt en te overwegen over te stappen wanneer je aan het einde van je contract bent. Via overstappen.nl kan je prijzen vergelijken en eventueel direct overstappen. Vul je verbruik van het afgelopen jaar in en je huidige leverancier en zie direct hoeveel geld jij kan besparen. Vaak is er ook een fijne bonus in de vorm van cashback. Dit is een bepaald bedrag dat jij na je eerste jaarrekening terugkrijgt van je energieleverancier, dit kan wel oplopen tot over de €200! Vergelijk vandaag nog de prijzen tussen verschillende leveranciers.