Toen ik in 2013 mijn eerste appartement kocht, koos ik bewust voor een lineaire hypotheek. Dit is niet de meest gangbare keuze – de meeste mensen kiezen voor een annuïteitenhypotheek – maar voor mij had het grote voordelen. In dit artikel deel ik mijn ervaring, leg ik uit wat een lineaire hypotheek inhoudt en vergelijk ik het met een annuïteitenhypotheek.
Bij een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af op de lening. Dit betekent dat je in het begin hogere maandlasten hebt, maar dat deze in de loop van de tijd steeds lager worden omdat je steeds minder rente betaalt.
Ik had destijds een fulltime baan en een huisgenoot die bijna volledig de hypotheek voor mij betaalde. Daarnaast had ik weinig andere vaste lasten. Dit gaf mij de ruimte om te kiezen voor een lineaire hypotheek, waarbij ik in het begin hogere maandlasten had, maar uiteindelijk veel minder rente betaalde over de hele looptijd. Ook vind ik het een fijn en veilig idee dat mijn maandlasten uiteindelijk steeds minder werden want ik wist niet hoe lang ik nog een huisgenoot zou hebben, of ik fulltime zou blijven werken etc.
Wat mij vooral aantrok in een lineaire hypotheek, was het idee dat ik na een paar jaar al een groot deel van mijn lening had afbetaald. Dit bleek een enorm voordeel toen ik mijn appartement na drie jaar verkocht.
Ik heb mijn appartement na drie jaar verkocht, net toen het overbieden op huizen begon in 2017. Dankzij mijn lineaire hypotheek had ik in die drie jaar al een flink deel van mijn lening afgelost. Dit betekende dat er een mooie overwaarde overbleef toen ik mijn appartement verkocht. Dat geld konden we goed gebruiken voor onze verhuizing naar Denemarken. Mijn man ging daar een (betaalde) opleiding volgen, en ik bleef thuis bij onze oudste. Onze maandelijkse inkomsten waren vaak net niet genoeg om van rond te komen, dus die overwaarde was een mooi spaarpotje om van te leven.
Veel mensen kiezen automatisch voor een annuïteitenhypotheek, maar ik snap niet waarom er niet meer mensen voor een lineaire hypotheek gaan. Het loont echt de moeite om dit goed uit te rekenen en te kijken wat voor jou het beste werkt.
Hier is een eenvoudig rekenvoorbeeld:
Het verschil in totale rente is aanzienlijk! Met een lineaire hypotheek betaal je €15.000 minder aan rente.
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat bij een annuïteitenhypotheek je netto maandlasten in de loop van de tijd omhoog gaan. Dit komt doordat je steeds minder rente betaalt (die aftrekbaar is), terwijl het aflossingsdeel juist groter wordt. Bij een lineaire hypotheek heb je dat niet: daar dalen je netto maandlasten juist steeds verder. Daar staat tegenover dat je minder renteaftrek hebt, wat belastingtechnisch een nadeel kan zijn.
Bij het kiezen van een hypotheek is het verstandig om ook naar de overige voorwaarden te kijken. Kun je bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen? Hoe flexibel is de hypotheek bij veranderingen in je situatie? Dit soort details kunnen een groot verschil maken op de lange termijn.
Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze voor een lineaire hypotheek. Voor mijn situatie werkte het perfect, en ik raad iedereen aan om bij het afsluiten van een hypotheek echt goed te kijken naar de verschillen tussen lineair en annuïtair. Bespreek het met een
adviseur en reken uit wat voor jou het meest voordelig is op de lange termijn. Misschien is een lineaire hypotheek ook voor jou een slimme keuze!