Gemiddeld gooien we zo'n 34 kilogram aan eten weg per jaar, per persoon. Eten weggooien is echt ontzettend zonde van het geld en slecht voor het milieu. Dit eten is namelijk allemaal geproduceerd, vervoerd, bereid etc. Dit kan ook anders! Wist je dat je veel geld kan besparen door slim gebruik te maken van je vriezer? Veel mensen weten nog niet wat ze allemaal kunnen invriezen en gooien het daarom weg. Zonde natuurlijk. Hier een lijst met wat je allemaal kunt invriezen en wat tips met toepassingen zodat je het eten ook echt gebruikt en niet alsnog weggooit.
Veel mensen weten hopelijk al dat je vlees heel goed kunt invriezen. Maak hiervan gebruik door goedkoop vlees in te slaan als het in de aanbieding is of op de datum en vries het meteen in. Ontdooi het vlees langzaam in de koelkast voordat je ermee gaat koken. Ook vlees dat al gaar is kan je prima invriezen nadat je het hebt laten afkoelen. Een hamburger of gehaktbal die over blijft? Vries het in!
Ook vleeswaren kun je super goed invriezen. Sla in wanneer het in de aanbieding is en stop het in de vriezer.
Ook brood is super om in te vriezen. Zelf vries ik altijd mijn brood in en haal er per dag of 2 dagen genoeg brood uit voor mijn gezin. Zo blijft het brood lekker lang vers. Heb je toch oud brood? Dan kan je er natuurlijk wentelteefjes of croutons van maken. Wat ook kan is om er in je keukenmachine broodkruimels van te maken en deze in te vriezen. Gebruik deze vervolgens voor je gehaktballen of over een ovenschotel. Eet smakelijk!
Wist je dat je kaas heel goed kan invriezen? Zeker geraspte kaas is perfect om in te vriezen. Ik koop een aantal zakken in de aanbieding en stop ze in mijn vriezer. Strooi het bevroren over je lasagne of laat het rustig in de koelkast ontdooien. Ook gesneden kaas kan je prima invriezen. Alleen hele stukken kaas kan je beter raspen of snijden voordat je deze invriest.
Alle crème fraîche en andere yoghurt achtige producten kun je prima invriezen. Wel verandert de structuur soms na het ontdooien wat (lees, korrelig) maar dit verdwijnt wanneer je het gebruikt voor warme gerechten zoals soepen en sauzen. Zelfs slagroom kan je invriezen! Extra tip: wanneer yoghurt over de datum gaat, maak er dan ijsjes van. Giet de yoghurt, evt met wat stukjes fruit, in ijslollyvormpjes, steek er een stokje in en je hebt meteen een gezond tussendoortje voor de kinderen (voor jezelf mag ook natuurlijk).
Soms hebben we niet alles nodig van het potje pesto. Pesto blijft al aardig lang goed in de koelkast maar wil je de levenstermijn nog langer verlengen, vries het dan in. Het beste is om de pesto in een ijsblokjesvorm te scheppen, er een laagje olijfolie over te gieten en zo in te vriezen. Roer de bevroren blokjes door je warme gerecht of laat het in de koelkast eerst ontdooien.
Laat fruit niet rot worden maar stop het in je vriezer. Haal bananen wel uit de schil voordat je ze invriest en snijdt bijvoorbeeld peer in stukken. Gebruik het voor smoothies of maak er bijvoorbeeld bananenbrood van. Heerlijk!
Alle groenten die jij in de supermarkt in de vriezer kan kopen kun je ook zelf invriezen. Het is vaak verstandig om ze even kort te blancheren (even de kook erover) en ze dan in te vriezen. Gare groenten kan je ook invriezen maar verwerk deze dan direct in je gerecht (en laat het niet eerst ontdooien, dan wordt het vaak papperig). Ook groentemixen zijn geweldig om in te vriezen en bevroren direct te verwerken. Denk bijvoorbeeld aan soepgroenten die je in je soep gooit wanneer deze al kookt.
Guacamole en hummus kun je ook heel goed invriezen!
Boter is vrij duur dus ik koop vaak een aantal pakjes tegelijk in de aanbieding. Kom je er niet doorheen voordat ze de THT datum bereiken? Stop ze dan in de vriezer en haal ze er weer uit wanneer je het nodig hebt. De structuur verandert niet en de smaak blijft behouden.
Sommige zaden en noten kunnen snel ranzig worden maar dit voorkom je door ze in te vriezen. Lijnzaad wordt vaak verkocht in grote zakken maar misschien ga jij, net als ik, niet snel genoeg door de zak voordat de smaak minder wordt? Vries het dan in en haal uit de vriezer wat je nodig hebt voor bijvoorbeeld een week.
Ben je lekker aan het bakken geslagen (met je kinderen)? In plaats van het allemaal in één keer op te moeten eten kan je deze lekkernijen ook prima invriezen. Zelfs ongebakken koekjesdeeg kun je prima invriezen. Dus volgende keer dat je koekjes ga maken met je kinderen, dubbel het recept en leg de helft van het deeg in de vriezer om de volgende keer nog sneller versgebakken koekjes in huis te hebben.
Overgebleven saus of soep is perfect om in te vriezen. Gebruik een goed afsluitbare diepvrieszak of een bakje om het in te vriezen.
Ook overgebleven gekookte aardappelen kan je invriezen. Bak ze na het ontdooien lekker in de pan of maak er aardappelpuree van.
Gooi nooit meer restjes eten weg, dat is echt zonde van het geld en ook slecht voor het milieu. Sowieso is het verstandig om minimaal 1 avond in de week een ‘kliekjesdag’ in te plannen en alle restjes op te eten. Komt dit je niet uit, dan kan je uiteraard ook de restjes invriezen en bewaren tot een dag waarop je te druk bent om te koken. Laat het bij voorkeur ontdooien in de vriezer, warm het weer op en ‘dinner is served’!
Maak het jezelf helemaal makkelijk en kook voor twee keer. In plaats van dat je dit twee dagen achter elkaar eet, wat natuurlijk prima kan, kan je ook één portie in de vriezer stoppen. Zeker lasagne, bolognese saus of een andere ovenschotel is hier ideaal voor. (Google maar eens op ‘freezer meals’ en je krijgt een tal van recepten die geschikt zijn om in te vriezen.) Gebruik of een wegwerp aluminium pan voor de ovenschotel of bekleed een glazen ovenschaal met aluminiumfolie. Wanneer je maaltijd bevroren is haal je deze zo uit de ovenschaal. Uiteraard gebruik je deze ovenschaal weer wanneer je de maaltijd gaat ontdooien en opwarmen.
Vergeet nooit om eten, dat niet meer in de originele verpakking zit, goed te verpakken en te labelen. Vaak denk je dat je het wel gaat onthouden wat er in dat zakje of bakje zit maar wanneer het eenmaal ingevroren is herken je het vaak niet meer. Zonde als je het dan maar weggooit omdat je niet meer weet wat het is. Gebruik een watervaste stift (permanent marker) en eventueel schilderstape.
Voorkom ijskristallen, ook wel freezer burn genoemd, op je eten door het goed strak te verpakken. Haal alle lucht uit zakjes, leg een extra bakpapier bovenop het eten in bakjes en verpak hele maaltijden het liefst in 2 lagen folie. Wat ik het liefste doe is dat ik een vacuüm creëer door bij een plastic (ziploc) zak je zak bijna dicht te doen, een rietje in de hoek te stoppen en zo zuig ik al het lucht uit het zakje. Verwijder het rietje en sluit de zak snel zodat je de vacuüm behoudt.
Hopelijk gaat het je nu lukken om geen, of ieder geval veel minder, eten meer weg te gooien. Die 34 kilo die we gemiddeld per persoon per jaar aan eten weggooien komt overeen met ongeveer €125. Spaar zo voor een gezin van 4 personen minimaal €500 euro per jaar uit doordat je minder eten weggooit. Eigenlijk is dit bedrag natuurlijk nog hoger omdat je vaak al dat eten dat je hebt weggegooid vervangt door het kopen van nieuw eten.