Bouw jij wel (genoeg) pensioen op?

Marianne • 4 november 2022

Help! Ik bouw geen pensioen op!

pensioen opbouwen nederlands pensioenstelsel beleggen

 

Help, ik bouw geen pensioen op! Jij wel? Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, en dat geldt ook voor je pensioen. Ik weet dat ik nu geen pensioen opbouw, naast mijn AOW uiteraard, dus daar ga ik wat in veranderen. Maar hoe weet je eigenlijk of jij wel pensioen opbouwt en hoe zit dat eigenlijk in Nederland? 

 

Het Nederlandse pensioenstelsel

 

In Nederland bouwen we pensioen op via het pensioenstelsel dat is opgebouwd uit drie pijlers.

 


Pijler 1: De AOW


Iedereen die in Nederland woont krijgt na het bereiken van zijn of haar AOW-leeftijd een AOW. AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. De AOW is gebaseerd op het minimale loon en wordt jaarlijks aangepast. De AOW van een alleenstaande is 70% van het minimumloon, wanneer je getrouwd bent dan is het 50%. Dit is in de meeste gevallen niet genoeg om al je kosten te dekken wanneer je met pensioen gaat. 

 


Pijler 2: Pensioen via je werkgever

 

De tweede pijler van het Nederlandse pensioenstelsel is dat je een pensioen opbouwt via je werkgever. Maar let op, niet elke werkgever bouwt pensioen voor je op. Daar gaat het vaak mis, de meeste Nederlanders gaan ervan uit dat hun werkgever pensioen voor hun opbouwt maar dit is dus niet altijd het geval. Ook kan het zo zijn dat je wel pensioen opbouwt via je werkgever maar dat dit (lang) niet genoeg is. Vraag dus altijd goed na of en waar je pensioen opbouwt. Je kan ook zelf kijken op de websitemijnpensioenoverzicht.nl hoeveel pensioen jij momenteel opbouwt. 

 


Pijler 3: Individuele aanvullende pensioenvoorzieningen


Wanneer je zelfstandige bent of je bouwt niet genoeg pensioen op via je werkgever, dan kan je ervoor kiezen om zelf in de derde pijler pensioen op te bouwen. Hier zijn verschillende methodes voor die ik hieronder zal uitleggen. 

 

Sparen:


Je kan zelf sparen voor je pensioen. Er zijn twee opties als het gaat om sparen voor je pensioen. Via een gewone spaarrekening of via een lijfrente spaarrekening.

 

Een gewone spaarrekening: Pensioen opbouwen kan je doen op een gewone spaarrekening waarbij je zoveel geld kan storten als je zelf wilt. Het vermogen dat je hiermee opbouwt valt onder box 3. Let dus op dat als dit bedrag hoger is dan het heffingsvrij vermogen je hierover belasting moet gaan betalen. 

 

Een pensioen spaarrekening / lijfrente spaarrekening: Je kan ook zelf sparen voor je pensioen via eenpensioen spaarrekening, ook wel een lijfrente spaarrekening genoemd. De pensioenrekening kan je openen bij bijvoorbeeldBrand New Day. Je mag op zo’n rekening een maximaal bedrag per jaar storten, de zogehete jaarruimte. Je berekent als snel hoeveeljaarruimte je hebt via deze tool. Heb je jaarruimte beschikbaar, dan kan je ervoor kiezen deze jaarruimte te gebruiken. Het geld op eenpensioenrekening of lijfrente rekening staat wel vast tot je pensioenleeftijd. Het voordeel van deze rekeningen is dat je een groot deel van het ingelegde geld terugkrijgt van de belastingdienst bij de eerstvolgende belasting. 

 


Beleggen:


Je kunt ook beleggen om je pensioen aan te vullen. Beleggen brengt uiteraard meer risico’s met zich mee dan sparen, maar bedenk dat het fonds waar jij je pensioen opbouwt via je werkgever ook het geld dat ingelegd wordt belegt. Je uiteindelijke pensioen is ook via een pensioenfonds afhankelijk van de rendementen die zij maken. 

Met beleggen zijn ook verschillende opties, je kan namelijk via eengewone beleggingsrekening of via eenpensioen beleggingsrekening extra pensioen opbouwen.

 

Gewone beleggingsrekening: Je kunt via een gewone beleggingsrekening geld beleggen, zoveel als je wilt. Het geld is altijd vrij opneembaar en valt onder box 3 vermogen. Hetzelfde als met de gewone spaarrekening geldt hier, is het bedrag hoger dan het heffingsvrij vermogen dan betaal je hier vermogensbelasting over. 

 

Pensioen beleggingsrekening: Via een pensioen beleggingsrekening kan je geld beleggen specifiek voor je pensioen. Je mag jaarlijks niet meer dan je jaarruimte inleggen. Het geld dat je inlegt mag je wel van je inkomstenbelasting aftrekken en geeft je dus belastingvoordeel. Het geld op eenpensioen beleggingsrekening staat in principe vast tot aan je pensioen, daarna wordt het geld aan je uitgekeerd, verspreid over meerdere jaren. 

 

Lees ook: Zelf pensioen opbouwen als je in loondienst bent.


Hoe kan het dat je geen pensioen opbouwt?


Zoals gezegd bouwt iedereen die in Nederland woont of werkt wel AOW op, maar dat is niet genoeg om straks van te leven. De reden dat ik zelf geen pensioen opbouw is omdat ik niet in loondienst ben voor een werkgever. Andere redenen dat jij misschien geen pensioen opbouwt zijn dat je momenteel werkloos bent, je werkgever niets opbouwt of dat je ZZP’er en dus eigen baas bent. Houd er rekening mee dat je, zodra je even zonder baan zit, je geen pensioen opbouwt. Wil je niet te ver achterlopen met het opbouwen van je pensioen dat zal je zelf iets moeten regelen. Het kan ook zo zijn dat je werkgever geen pensioenregeling aanbiedt. In Nederland zijn werkgevers dit niet verplicht te doen. Je zult zelf moeten nagaan of je werkgever dit wel of niet doet voor jou en zo ja, of dat je nog jaarruimte over hebt om je pensioen eventueel aan te vullen (met belastingvoordeel). Ook wanneer je zelfstandige bent zal je jouw eigen pensioen moeten regelen. 

 


Check dus je jaarruimte!


Kijk ten eerste op mijnpensioenoverzicht.nl of jij via je werkgever momenteel pensioen opbouwt. Als jij al hebt gekeken op mijnpensioenoverzicht.nl, dan kan je bijBrand New Day jejaarruimte berekenen en eventueel meteen beginnen met pensioen opbouwen. Heb je nog jaarruimte over? Of bouw je nu helemaal geen pensioen op? Dan kan je ervoor kiezen om deze te benutten en te storten op een pensioen spaarrekening of beleggingsrekening. Je kan een groot deel van het ingelegde bedrag dan bij de volgende belastingaangifte aftrekken van je belastbare inkomen wat je direct belastingvoordeel oplevert. 

 

Hoe jij extra pensioen zou willen opbouwen is dus een persoonlijke keuze. Twijfel je nu wat de beste keuze is,bel dan eens met één van de experts van Brand New Day. Zij kunnen jou goed uitleggen wat de mogelijkheden zijn en alle vragen die je mogelijk hebt beantwoorden waarna je zelf een keuze kunt maken. 

 

Volg @geld101 op Instagram voor meer tips, inspiratie en motivatie!

Surebird: slim je verzekeringen regelen zonder gedoe
door Marianne 16 april 2025
Alles over Surebird: zo regel je je verzekeringen slimmer en bespaar je tot €500 per jaar. Zonder gedoe. Lees hier hoe het werkt.
Hoe duurzaam zijn stalen deuren met glas?
door Marianne 11 april 2025
Ontdek hoe duurzaam stalen deuren met glas echt zijn. Lees alles over levensduur, onderhoud, isolatie, hergebruik en milieuvriendelijke productie in dit complete overzicht.
Slim reizen met je bankpas: Bespaar op onnodige kosten
door Marianne 8 april 2025
Voorkom onnodige bankkosten op reis! Reizen met je bankpas: Ontdek slimme tips om valutakosten en transactiekosten te vermijden bij betalingen en geldopnames in het buitenland.
De kunst van prioriteren: hoe bepaal je wat écht belangrijk is?
door Marianne 3 april 2025
Leer hoe je effectief prioriteiten stelt en grip krijgt op je tijd. Ontdek de Eisenhower-matrix en praktische tips om je productiviteit en focus te verbeteren.
adhd vrouwen
door Marianne 31 maart 2025
Sparen als vrouw met ADHD kan lastig zijn, maar niet onmogelijk! Ontdek slimme manieren om toch geld te sparen zonder overweldigd te raken.
Ouders langer zelfstandig met een mantelzorgwoning.
door Marianne 24 maart 2025
Een mantelzorgwoning biedt zelfstandigheid voor je ouders en gemak voor de hele familie. Ontdek de voordelen en mogelijkheden van een zorgwoning!
De meest gestelde vragen over Brand New Day
door Marianne 13 maart 2025
Ontdek alles over Brand New Day: betrouwbaarheid, kosten, rendement en hoe het werkt. Lees de meest gestelde vragen en maak een slimme keuze!
Zo kan je geld verdienen met een podcast
door Marianne 7 maart 2025
Wil je geld verdienen met een podcast? Ontdek 7 slimme strategieën, van sponsorships en affiliate marketing tot betaalde abonnementen en merchandise. Leer hoe je jouw podcast winstgevend maakt!
Waarom koos ik voor een lineaire hypotheek?
door Marianne 3 maart 2025
Ontdek mijn ervaring met een lineaire hypotheek: wat het is, de voor- en nadelen, en hoe het zich verhoudt tot een annuïteitenhypotheek. Inclusief rekenvoorbeeld!
In 30 dagen drastisch geld besparen: De ultieme challenge
door Marianne 26 februari 2025
In 30 dagen drastisch geld besparen: De ultieme challenge, doe je mee?
Meer posts