De 10 beste tips om geld te besparen op je boodschappen

Marianne • 11 november 2020

Hoe kan je geld besparen in de supermarkt?

10 tips om op boodschappen te besparen

Na de kosten voor huisvesting neemt het kopen van eten een groot gedeelte van je budget in beslag. Het is echter heel makkelijk om hierop te besparen. Wanneer je alle onderstaande tips toepast dan kan je tot 50% besparen op je maandelijkse kosten voor eten.



1a. Stop!

Voordat je naar de winkel rent, stop! Maak eerst een lijst van alle ingrediënten die je nog in huis hebt. Vaak hebben we veel meer op voorraad dan we denken. Kijk in je koelkast, de vriezer en de voorraadkast. Allereerst de koelkast want daar hebben we vaak het eten dat het eerste op moet. Schrijf op wat je nog hebt en gooi meteen weg wat echt niet meer gegeten kan worden. Kijk daarna in de vriezer en ten slotte in de voorraadkast. Misschien dat je nadat je deze inventarisatie hebt gedaan je al realiseert dat je genoeg in huis hebt voor een maaltijd en dus niet naar de winkel hoeft te gaan.



1b. Ga zo min mogelijk naar de winkel.

Deze tip sluit aan op de vorige tip. Probeer zo min mogelijk naar de supermarkt te gaan want elke keer dat je gaat word je verleid meer te kopen dan je van plan was. Je neemt die ene aanbieding mee omdat het zo goedkoop is of je koopt meteen dat andere ingrediënt, gewoon omdat je nu toch al in de winkel bent. Het is echt bewezen dat we meer geld uitgeven aan boodschappen als we elke dag naar de supermarkt rennen.



2.     Maak een budget.

Afhankelijk van hoeveel personen je huishouden heeft maak je een budget. Vaak maken we een maandelijks budget maar mijn tip is om dit op te delen in een wekelijks budget. Een wekelijks budget is veel beter behapbaar. En wanneer je door je budget heen bent voor de week dwingt het je creatief te zijn met wat je nog in huis hebt totdat de nieuwe week begint en je dus weer ‘geld’ oftewel, budget hebt.



Lees ook: Hoe je een realistisch budget opstelt en volhoudt.



3.     Maak een maaltijdplan.

Met je lijst van wat je allemaal nog in huis hebt en je budget maak je een maaltijd plan voor de week. Bedenk eerst maaltijden met hetgeen wat in je koelkast ligt en echt op moet. Gebruik hiervoor receptenwebsites of apps zoals ah.nl/recepten of smulweb.nl.


Lees ook: Zo maak je een maaltijdplan dat werkt!



4.     Maak een boodschappenlijst

Maak een boodschappenlijst en houd je daaraan. Met je maaltijdplan heb je een lijst voor de ingrediënten voor de avondmaaltijden. Vergeet ook niet om te kijken wat je nog nodig hebt voor de week voor ontbijt, lunch en snacks. Het is aan jou of non-food items als toiletpapier ook in je boodschappenbudget zit of dat je daar een ander budget voor aanhoudt.


5.     Vergelijk prijzen

Het loont echt om te kijken in welke supermarkt bij jou in de buurt je het voordeligst uit bent. Voor mij is dat de Lidl of de Dirk maar dat kan voor jou anders zijn. Voor aanbiedingen kan je de app Reclamefolder gebruiken om te kijken waar wat in de aanbieding is. Zeker voor duurdere items als vlees, frisdrank of wasmiddel loont het om te kijken of deze ergens in de aanbieding is.



6.     Red eten via ‘Too good to go’ of Foodello

Met de app ‘Too good to go’ kan je een magixbox bestellen en ophalen bij een supermarkt of bakker bij jou in de buurt. Zo koop ik vaak heerlijk brood van de bakker waarbij ik soms meer dan 4 broden krijg voor maar €4,99. Ook de groenten en fruit boxen van de Lidl zijn echt een aanrader. Haal eerst de box op in de winkel en plan daarna welke maaltijden je ermee wilt maken. Vervolgens koop je de rest van de ingrediënten zodat je niets dubbel koopt.

Foodello is een online supermarkt waar je houdbare producten kunt kopen die anders weggegooid zouden worden. Denk aan producten die een nieuwe verpakking krijgen of de 'ten minste houdbaar' datum is dichtbij. Bij Foodello zijn vaak hele leuke aanbiedingen op eten dat anders weggegooid zou worden en op deze manier kan jij mooi geld besparen. 

7.     Bewaar je eten op de juiste manier

Het is het echt waard om te onderzoeken hoe je bepaalde vers producten het beste kunt bewaren. Melk is bijvoorbeeld beter houdbaar in het midden van de koelkast in plaats van in de deur. Bananen scheid je van elkaar zodat ze minder snel bruin worden. Lente-uitjes zet je in het water zodat ze vers blijven en vaak nog verder groeien. Mocht je het budget ervoor hebben dan loont het ook om een koelkast aan te schaffen met een nieuwe generatie groentelade zoals deze Siemens. Deze lades hebben een luchtvochtigheidsregelaar zodat eten langer vers blijft.



8.     Gebruik je vriezer

Veel eten kan je ook heel goed invriezen. Zo vries ik dus niet alleen restjes in maar ook brood, geraspte kaas, fruit dat zacht wordt (heerlijk in smoothies) en restjes gekookte groente (voor een groentesoep of minestrone). Ook boter kan je bijvoorbeeld invriezen en hetzelfde geldt voor zuivel zoals zure room. Soms verandert de structuur iets maar het is verder nog prima om te eten. Vergeet niet om alles goed te labelen met de naam van het product en de datum waarop je deze in de vriezer legt. Vaak herken je het nadat het eten eenmaal bevroren is niet meer.


Lees ook: Bespaar geld door je eten in te vriezen.



9.     Ga vaker voor vegetarisch

We weten het allemaal, vlees is duur. Maak eens vaker een maaltijd zonder vlees en vervang deze door goedkopere producten zoals bonen of eieren. Kant en klare vegetarische producten zijn niet altijd goedkoper dan vleesproducten dus let hier goed op.


Lees ook: Waar kan je goedkoop vlees bestellen online?



10.  Koop volgens het seizoen

Aardbeien in de winter zijn duur maar sinaasappels daarentegen zijn dan in het seizoen en dus een stuk betaalbaarder. Op de website van het voedingscentrum kun je lezen welke groenten en fruit er in het seizoen zijn. Denk hieraan wanneer je je maaltijdplan en boodschappenlijst maakt. Vaak zijn ook deze versproducten in de aanbieding dus dat is dubbel voordeel.


Lees ook: Picnic review, laat je boodschappen gratis thuis bezorgen.


Voor meer tips en inspiratie, volg @geld101 op Instagram.

Surebird: slim je verzekeringen regelen zonder gedoe
door Marianne 16 april 2025
Alles over Surebird: zo regel je je verzekeringen slimmer en bespaar je tot €500 per jaar. Zonder gedoe. Lees hier hoe het werkt.
Hoe duurzaam zijn stalen deuren met glas?
door Marianne 11 april 2025
Ontdek hoe duurzaam stalen deuren met glas echt zijn. Lees alles over levensduur, onderhoud, isolatie, hergebruik en milieuvriendelijke productie in dit complete overzicht.
Slim reizen met je bankpas: Bespaar op onnodige kosten
door Marianne 8 april 2025
Voorkom onnodige bankkosten op reis! Reizen met je bankpas: Ontdek slimme tips om valutakosten en transactiekosten te vermijden bij betalingen en geldopnames in het buitenland.
De kunst van prioriteren: hoe bepaal je wat écht belangrijk is?
door Marianne 3 april 2025
Leer hoe je effectief prioriteiten stelt en grip krijgt op je tijd. Ontdek de Eisenhower-matrix en praktische tips om je productiviteit en focus te verbeteren.
adhd vrouwen
door Marianne 31 maart 2025
Sparen als vrouw met ADHD kan lastig zijn, maar niet onmogelijk! Ontdek slimme manieren om toch geld te sparen zonder overweldigd te raken.
Ouders langer zelfstandig met een mantelzorgwoning.
door Marianne 24 maart 2025
Een mantelzorgwoning biedt zelfstandigheid voor je ouders en gemak voor de hele familie. Ontdek de voordelen en mogelijkheden van een zorgwoning!
De meest gestelde vragen over Brand New Day
door Marianne 13 maart 2025
Ontdek alles over Brand New Day: betrouwbaarheid, kosten, rendement en hoe het werkt. Lees de meest gestelde vragen en maak een slimme keuze!
Zo kan je geld verdienen met een podcast
door Marianne 7 maart 2025
Wil je geld verdienen met een podcast? Ontdek 7 slimme strategieën, van sponsorships en affiliate marketing tot betaalde abonnementen en merchandise. Leer hoe je jouw podcast winstgevend maakt!
Waarom koos ik voor een lineaire hypotheek?
door Marianne 3 maart 2025
Ontdek mijn ervaring met een lineaire hypotheek: wat het is, de voor- en nadelen, en hoe het zich verhoudt tot een annuïteitenhypotheek. Inclusief rekenvoorbeeld!
In 30 dagen drastisch geld besparen: De ultieme challenge
door Marianne 26 februari 2025
In 30 dagen drastisch geld besparen: De ultieme challenge, doe je mee?
Meer posts