Kinderen kosten geld, dat is nu eenmaal een feit. Er zijn veel dingen die je nodig hebt: kleding, eten, meubels, schoolspullen, speelgoed, iets om je kind of kinderen veilig in te vervoeren enzovoorts. Volgens het Nibud kost één kind gemiddeld 15% van je inkomen, 2 kinderen kosten 25% van het inkomen en 3 kinderen 29%. Inkomens verschillen uiteraard veel dus de daadwerkelijke euro’s die er aan een kind wordt uitgegeven ook. Aangezien wij altijd op zoek zijn om geld te besparen waar mogelijk (zonder je kinderen tekort te doen uiteraard) zijn hier wat tips die ik voor jullie en mezelf heb verzameld.
Heel veel kleding die kleine kinderen dragen zijn nog in prima staat wanneer ze er al weer uitgegroeid zijn. Ik ben dan ook fan van tweedehands kleding, niet alleen goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee. Tweedehands kleding kan je vragen aan familie en vrienden, vinden online op Facebook of websites zoals krijgdekleertjes.nl of in de kringloop op de hoek. En vergeet uiteraard Vinted niet.
Dit lijkt een inkoppertje maar zelf vergeet ik het vaak. Koop kleding wanneer deze in de uitverkoop gaat aan het einde van het seizoen en dan in een maatje groter zodat je koter deze volgend jaar past.
Heb je meerdere kinderen dan kan je kleding natuurlijk makkelijk doorgeven van de oudste naar de jongste. Zelf doe ik dit ook graag. Zeker met bijvoorbeeld buitenkleding, die koop ik in een neutrale kleur zodat mijn dochter en zoon dit kunnen dragen. Denk hierbij aan een iELM pak of laarzen.
Heb je zelf kleding van je kinderen waar ze alweer uitgegroeid zijn en die nog in goede staat is? Verkoop het dan weer op bijvoorbeeld Vinted. Het geld wat je hiermee verdient kan je weer gebruiken om nieuwe kleding mee te kopen.
Kinderen brengen veel was met zich mee. Maak het een gewoonte om de was op te hangen in plaats van in de droger te stoppen. Je bespaart hier niet alleen elektriciteit mee (de droger is één van de apparaten die het meeste energie verbruikt) de kleding gaat ook nog eens langer mee. Kleding dat in de droger gedroogd wordt slijt namelijk een stuk sneller. Het pluis in de filter komt natuurlijk ergens vandaan. Mocht je wel de droger willen gebruiken dan doe je dit uiteraard niet zonder drogerballen. En kijk ook eens op de verpakking van je wasmiddel of je wel de juiste dosering gebruikt. Veel mensen gebruiken veel te veel wasmiddel, dat is niet nodig en je was wordt er ook niet schoner van.
Als je het aandurft knip dan zelf het haar van je kind of houdt het een beetje bij tussen kappersbeurten in zodat je het een beetje kan rekken. Mijn ma knipt onze zoon vaak zelf (hulde aan de tondeuse) en hij wordt er ook steeds beter in.
Hebben jouw kinderen ook altijd honger? Logisch natuurlijk, ze zijn volop in de groei. Veel voedzame snacks is dan ook het motto. Hier een aantal tips.
Het is natuurlijk heel makkelijk om voorverpakte snacks te kopen maar èn deze zijn vaak niet de gezondste keuze èn ze zijn niet goedkoop. Maak voor jezelf een lijst met snacks die je kinderen graag lusten, gezond zijn en niet veel geld kosten. Denk hierbij aan (gedroogd) fruit, groenten, noten, zelfgemaakte popcorn, zelfgemaakte smoothie of ijsjes, een eitje, stukje kaas etc.
Had ik al gezegd dat kinderen altijd honger hebben? Als ik wegga met de kinderen zorg ik altijd voor snacks zodat we niet in de verleiding komen om (ongezond) eten te kopen in de dierentuin of speeltuin. Neem ook altijd drinken mee want van een dorstig kind word ik ook niet blij.
Ken je kind wanneer je uit eten gaat. Vaak zie ik ouders hele borden eten bestellen voor hun kinderen en ze gaan weg terwijl drie kwart van het bord nog vol ligt met eten. Je kan zelf vaak wel inschatten hoeveel je kind kan eten en bestel daar dan ook naar. Wij hebben nog kleine kinderen dus vaak bestel ik één gerecht voor hun alle drie met bijvoorbeeld een extra portie patat of iets dergelijks.
Je wilt leuke dingen doen met je kinderen maar niet elke keer je portemonnee te hoeven legen. Ik ken het probleem!
Wat wij doen is dat we jaarlijks een abonnement nemen op één ding. Het ene jaar is dit de dierentuin en het andere jaar bijvoorbeeld een museumjaarkaart. Dit scheelt veel geld, zeker als je er vaak gebruikt van maak en het scheelt je hoofdbrekens over waar je nu weer eens heen zal gaan.
Wil je geen abonnement nemen kijk dan altijd of er acties zijn voor het uitje dat je in gedachten hebt. Zo kan je bij de Jumbo punten sparen en die inwisselen voor korting op uitjes. Ook Albert Heijn heeft regelmatig acties met korting op uitjes en verder zou je altijd even kunnen kijken op voordeeluitjes.nl, Groupon, socialdeal of kortingdagjeuit.
Check ook altijd of je stad geen speciale stadspas heeft waarmee je gratis of met korting naar attracties in jouw stad kan gaan.
Uiteraard zijn er ook heel veel gratis uitjes te verzinnen. Ik denk dan bijvoorbeeld aan het bos, het strand, de heide, naar een leuk oud plaatsje, doe een standbeelden route, ga naar een leuke markt etc. De bibliotheek is trouwens ook je vriend. Zowel voor het lenen van boeken als een leuk uitje voor een regenachtige middag. Bij ons in de bibliotheek kunnen de kinderen tekenen en stempelen, is er speelgoed en wordt er regelmatig leuke gratis activiteiten georganiseerd. Voor nog extra ideeën voor gratis activiteiten met kinderen, check dit artikel.
De verjaardagen van de kinderen is iets dat ieder jaar terug komt en waar je je dus prima op kan voorbereiden. Je kan ervoor kiezen om elke maand een bedrag opzij te zetten voor de verjaardag (het cadeau, feestje etc.). Een goede tip is om sowieso al lang van te voren te kijken voor cadeaus zodat je deze kan kopen wanneer er korting op is. Veel speelgoed gaat in december in de aanbieding dus dan kan je je slag slaan. Speelgoed bij winkels als Kruidvat.nl gaan vaak in januari in de uitverkoop. Check altijd even op tweakers en kieskeurig de prijshistorie zodat je weet dat je echt een goede aanbieding te pakken hebt.
Nog een goede tip is om altijd even te kijken op wissel.nl of dat je een cadeaubon met korting kan kopen. Zo kan je bijvoorbeeld een cadeaubon van bol.com met 5% korting kopen zodat je extra korting hebt op je aankopen.
Als laatste, vergeet niet caschback te krijgen door je online aankopen te doen via een spaarprogramma zoals Euroclix.
Houd verjaardagen simpel
Geen verjaardag vieren is uiteraard het allergoedkoopst maar niet zo leuk. Kies zelf wat je echt belangrijk vindt, is dat een super mooie taart, alle familieleden uit nodigen of een extravagant kinderfeestje? Doe wat er in je budget past en geniet ervan.
Je kan wel kosten besparen door bijvoorbeeld de gastenlijst klein te houden en door gratis of goedkope activiteiten te vinden. In plaats van met een grote groep kinderen naar een binnenspeeltuin te gaan inclusief patat, kan je ook een ouderwetse speurtocht in de buurt uitzetten en zelf patat bakken of halen bij de snackbar om de hoek. Kinderen maakt het vaak niet uit wat iets kost, als het maar een leuke ervaring is en goede herinneringen oplevert.
Als je op zoek bent naar een creatief idee voor een thuis feestje is Pinterest je beste vriend.
Financiële educatie is, naar mijn mening, een belangrijk onderdeel van het opvoeden van kinderen. Praat met je kinderen over geld en leer ze wat jij had willen leren toen je jong was. Veel financiële problemen die jong volwassenen hebben kunnen voorkomen worden door goede financiële educatie in de kinderjaren.
Een manier om je kinderen over geld te leren, is door de basisprincipes uit te leggen, zoals verdienen, sparen en uitgeven. Op jonge leeftijd kun je laten zien dat je geld verdient door iets van waarde te geven aan anderen. Dit kan een karweitje zijn of iets dat ze gemaakt hebben en verkopen. Daarna leren ze over geld uitgeven en sparen door ze zelf kleine spullen te laten kopen met hun eigen geld. Ook is het een goed idee om spellen zoals Monopoly te spelen, waarmee ze het concept van het bezitten van onroerend goed en het verdienen van geld kunnen begrijpen. Naarmate ze ouder worden, kan je praten over budgetteren, sparen voor je pensioen en beleggen in aandelen.
Door te praten over geld komen ze zelf ook met vragen waar je vaak beiden van leert.
Naast dat praten over geld met je kinderen goed is, is het ook een goed idee om sparen of te beleggen voor je kinderen. Dit is uiteraard heel afhankelijk van je financiële situatie hoe en hoeveel je kan sparen of beleggen voor je kind of kinderen. Onze kinderen zijn nog jong maar juist dan is het een goede tijd om te beginnen met sparen of beleggen, ook al zijn het misschien kleine bedragen. Uiteindelijk lopen die bedragen wel op en kan dat je kind een goede start geven wanneer ze dat nodig hebben voor hun opleiding of woning bijvoorbeeld. Zelf beleggen wij voor onze kinderen bij Brand New Day. Het openen van een rekening is gratis en je kan zelf kiezen hoeveel geld je over maakt naar de rekening en wanneer. Je geld wordt belegd volgens een bepaalde modelportefeuille waardooor je zelf geen verstand van aandelen hoeft te hebben, Tevens is het zo een zeer verspreide manier van beleggen is waardoor je zo min mogelijk risico hebt op het verliezen van je inleg.
Lees ook: Hoe begin je met beleggen?
Sparen doen wij zelf alleen voor grote(re) uitgaven in de nabije toekomst. Zo hadden we al voordat onze dochter op zwemles ging daar geld apart voor gezet (wie vindt zwemles nog meer duur?) en dit doen we soms ook met cadeaus of voor kleding. Het geld hiervoor houd ik gewoon op de spaarrekening van onze bank in een apart spaarpotje.
Als laatste is het niet onbelangrijk om goed verzekerd te zijn. Kinderen kunnen soms best wat schade aanbrengen en als dit bij anderen thuis is dan is het fijn als je gedekt bent door een aansprakelijkheidsverzekering. Check zelf op bijvoorbeeld Independer welke aansprakelijkheidsverzekering bij je past of vraag het aan je tussenpersoon.
Nu ben ik wel benieuwd. Welke tips hebben jullie nog meer om geld te besparen als gezin?