Het nieuwe jaar is al even gestart en waarschijnlijk zijn de meeste van de goede voornemens die mensen hadden al gestrand. Maar, het is altijd een goed moment om een frisse start te maken met je financiën. Of dat nu in januari is of op welk ander moment dan ook in het jaar. Hoe dan ook raad ik aan om elk jaar eens je budget langs te gaan en te evalueren hoe het gaat. Zo heb je direct (weer) overzicht en kan je waarschijnlijk gelijk een paar mooie besparingen creëren.
Hopelijk heb jij een overzicht van je inkomsten en vooral ook uitgaven. Of je dit nu doet in een schriftje, in een Excel of via een app: pak het erbij en ga alle uitgaven eens na. (Tip: heb je nog helemaal geen overzicht, gebruik dan het gratis kasboekje.)
Kijk vooral ook goed naar alle uitgaven die je hebt gedaan bij winkels als de Action, Blokker, Hema etc. Dit noem ik uitgaven die vallen onder ‘overige’ of ‘diverse’. Voor velen van ons zijn dit uitgaven die behoorlijk kunnen oplopen maar waar we uiteindelijk prima zonder kunnen en waar we dus makkelijk op zouden kunnen bezuinigen.
Bekijk al je uitgaven en ga na of er abonnementen zijn die je niet (meer) gebruikt? Zet ze dan stop. Heb je abonnementen die al jaren lopen zoals voor je telefoon of internet, dan kan het lonen om die bedrijven op te bellen en te kijken of je een betere prijs kan krijgen dan je nu hebt. Loop ook al je verzekeringen eens na en kijk bij een vergelijker als overstappen.nl of er een voordeligere optie is. Let wel altijd op de dekking, want die kunnen uiteraard verschillen per maatschappij.
Let niet alleen op de maandelijkse abonnementen zoals streamingsdiensten, maar kijk ook naar abonnementen die jaarlijks lopen, zoals Select van Bol.com, de bibliotheek, de wegenwacht en AH premium.
Wanneer je een tijdje hebt bijgehouden wat er elke maand binnenkomt en uitgaat met bijvoorbeeld het gratis kasboekje, dan is de volgende stap het maken van een budget. Voor veel mensen klinkt het hebben van een budget heel beperkend maar het tegenovergestelde is waar. Grenzen geven juist vrijheid en een budget zorgt ervoor dat je prioriteiten stelt. Zo geef je het geld alleen uit aan dingen die er voor jou echt toe doen. Begin makkelijk met niet te veel categorieën en zorg dat het realistisch is. Als je eerst €800 per maand uitgeeft aan boodschappen dan is een budget van €400 niet realistisch. Ga per maand 5% of 10% bezuinigen op dingen die voor jou niet belangrijk zijn. Ben je een echte Bourgondiër en heb je helemaal geen zin om te bezuinigen op de boodschappen (en je komt hierdoor natuurlijk niet in moeilijkheden) dan is dat natuurlijk helemaal prima. Iedereen heeft een ander budget en dat is ook hoe het moet.
Vergeet ook vooral niet je spaardoelen te verwerken in je budget zodat je elke maand een stapje dichterbij je doel komt. Heb je schulden, dan is dat uiteraard ook een belangrijke post.
Heb je meer hulp nodig bij het maken van een budget, check dan even de
shop voor een cursus ‘Budgetteren kun je leren’ of de minitraining ‘budgetteren in Excel’.
Een cruciaal aspect van een gezonde financiële detox is het opbouwen en onderhouden van een noodfonds en spaargeld. Een noodfonds is je financiële vangnet voor onverwachte gebeurtenissen, zoals medische kosten, autoreparaties of verlies van inkomen. Zeker wanneer je als gezin op één inkomen leeft geeft het je veel rust wanneer je een goed gevuld potje achter de hand hebt.
Heb je nog geen noodfonds of is deze te klein, kijk dan goed naar je maandelijkse uitgaven en kijk eerst hoeveel je overhoudt en als dat niets is, of te weinig, kijk dan waar je op kan besparen of hoe je extra geld kan verdienen. Zorg ervoor dat je in ieder geval elke maand iets kan sparen zodat je potje groeit. Sparen hoort echt een vast onderdeel te zijn van je budget zodat je niet ongemerkt alles uitgeeft zonder dat je een maand gespaart hebt. Het makkelijkste is om een automatische overboeking te doen naar je spaarrekening, iedere maand nadat het salaris gestort is. Zorg dat het een realistisch bedrag is zodat je niet later in de maand weer moet terugboeken, niets is zo demotiverend als het moeten terugboeken van geld dat je wilde sparen. Het uiteindelijke doel is om minimaal drie tot zes maanden te kunnen leven van je noodfonds.
Wanneer je dit artikel ook leest, of het begin of halverwege het kalenderjaar is, een financiële detox is altijd een goed idee. Volg bovenstaande stappen om overzicht te maken, vaste lasten schrappen of verlagen en een budget te maken waarin je rekening houdt met je schulden en spaardoelen. Zo krijg je echt rust in je financiën èn bereik je je doelen.