geld101

Hoe kan je geld besparen op je vaste lasten?

Marianne • 2 november 2023

Bespaar elke maand geld op je vaste lasten met deze bespaartips

zo kan je geld besparen op je vaste lasten

‘Alles wordt duurder.’


Iedereen roept het om je heen en misschien roep jij wel net zo hard mee: ‘alles wordt duurder’. Het is een gegeven dat de inflatie de laatste jaren zeer hoog was en heel veel dingen zijn ook duurder geworden. De dagelijkse boodschappen, brandstof, elektriciteit en  huizenprijzen. Al die vaste lasten lijken zo vast dat je er niets aan kan doen en ze niet kan verlagen. Maar niets is minder waar. Je kan wel degelijk besparen op je woonlasten, verzekeringen, energierekening, transport etc. In dit artikel lees je hoe je geld kunt besparen op deze essentiële uitgaven, zodat je meer ruimte hebt voor spaargeld, investeringen of gewoon om te genieten van het leven.


1. Woonlasten


Je woonlasten nemen vaak de grootste hap uit je maandelijkse budget. Of je nu huurt of eigenaar bent van een koophuis, er zijn manieren om deze kosten te verlagen:


Hypotheek oversluiten

De rente is nu niet meer zo aantrekkelijk als pak ‘m beet twee jaar geleden maar alsnog is het wel de moeite waard om te onderzoeken of het voor jou gunstig is om je hypotheek over te sluiten. Ga langs bij een onafhankelijk hypotheekadviseur voor een adviesgesprek. 


Energie rekening

De energieprijzen zijn gelukkig niet meer zo torenhoog als een jaar geleden maar alsnog is dit vaak ook een grote kostenpost. Er zijn tal van manieren om je energierekening naar beneden te krijgen:

- Kijk of je een ander energiecontract kan afsluiten met lagere prijzen.

- Wen jezelf aan om alle apparaten en lichten uit te doen wanneer je er geen gebruik van maakt. 

- Maak gebruik van de dubbele meter wanneer je die hebt. Zo draai ik ‘s nachts een was en zet ik de vaatwasser ook aan met uitstel zodat deze in de nacht de vaat doet. 

- Maak je huis energiezuinig door het aanbrengen van isolatie, het vervangen van oude ramen, en het upgraden van verouderde apparaten. Dit hoeven niet meteen grote investeringen te zijn zoals spouwmuurisolatie, (alhoewel zulke investeringen wel het grootste verschil zullen uitmaken) maar het aanbrengen van bijvoorbeeld tochtstrips kan ook al een verschil maken. Ga je wel een grote investering doen in het verduurzamen van je huis vergeet dan niet om te kijken of je daarvoor subsidie kan krijgen. 

- Kijk ook of je thermostaat een graadje lager kan of draai deze alvast omlaag een uur voordat je naar bed gaat, daar merk je niets van. 


Lees ook: Bespaar tientallen euro’s op je energierekening.


Kleiner wonen of woning delen

Niet de meest voor de hand liggende oplossing maar wel heel effectief is het verhuizen naar een goedkopere woning of je huidige woning te delen met huisgenoten. Dit is vooral een goede optie wanneer je alleen woont en de ruimte goed kan missen. Een andere optie is om, net als wij, je huis te verhuren wanneer je er zelf niet bent, bijvoorbeeld via Airbnb. 


Lees ook: Wij verhuurden ons huis via Airbnb



3. Transport


Transport kosten zijn vaak ook een aanzienlijk deel van ons budget, vooral als je elke dag naar het werk reist. Hier zijn enkele manieren om geld te besparen op transport:


Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is niet altijd voordeliger maar je zou het eens kunnen uitrekenen. Woon je vlakbij het station of in de stad? Dan kan het de overweging waard zijn om een abonnement te nemen op het OV en de auto weg te doen. Je bespaart dan niet alleen op de brandstof kosten maar ook op de wegenbelasting, de verzekering en het onderhoud.


Carpoolen

Als je met collega's in dezelfde richting woont, kan carpoolen een geweldige manier zijn om de kosten van brandstof en onderhoud te delen.


Fietsen of lopen

Als je dichtbij je werk woont, overweeg dan om te fietsen of te lopen. Dit is niet alleen goedkoop, maar ook goed voor je gezondheid. Zelf pak ik ook zo vaak mogelijk de bakfiets voor alle ritjes binnen mijn woonplaats. 


Efficiënt rijden en onderhoud

Als je een auto hebt, leer dan zuiniger te rijden. Bespaar ook niet op het onderhoud van je auto om te voorkomen dat je later grotere, onnodige kosten hebt omdat iets kapot is gegaan.


Lees ook: Hoe kan je het meeste op brandstof besparen?


4. Verzekeringen


Het hebben van de juiste verzekeringen is essentieel, maar dat betekent niet dat je te veel moet betalen. Hier zijn enkele manieren om geld te besparen op verzekeringen:


Controleer je polis en vergelijk verzekeringsmaatschappijen

Het loont om ieder jaar al je verzekeringen langs te gaan. Heb je overbodige verzekeringen (heb je bijvoorbeeld nog een huisdierverzekering maar is je trouwe viervoeter overleden?) of mis je misschien een verzekering? Kijk ook of er iets is verandert in je situatie en of je verzekering dat wel dekt. Neem de tijd om verschillende verzekeringsmaatschappijen te vergelijken en kies degenen die voor jouw situatie de juiste dekking bieden en de beste tarieven hebben.


Verhoog je eigen risico

Door het verhogen van je eigen risico op bijvoorbeeld auto- of gezondheidsverzekering, kan je je premies verlagen. Zorg er wel voor dat je het hogere eigen risico kunt dragen als er zich een claim voordoet. Zet het bedrag van je eigen risico het liefst apart op een spaarrekening waar je direct bij kunt.


Bundel je verzekeringen

Overweeg om al je verzekeringen, zoals auto-, huis- en levensverzekeringen, bij dezelfde verzekeringsmaatschappij onder te brengen. Veel maatschappijen bieden kortingen voor bundeling.


5. Telefoon, internet en televisie


De kosten van internet en televisie, mobiele telefoonabonnementen en streamingsdiensten, kunnen snel oplopen. Hier zijn enkele manieren om geld te besparen hierop:


Kijk naar je abonnementen

Zet alle je abonnementen op een rijtje, dus voor internet, televisie, streamingsdiensten en je telefoonabonnementen. Het kan heel erg lonen om al deze bij dezelfde provider onder te brengen. Verder is het een goede tip om elk jaar je huidige provider te bellen en te vragen of er goedkopere tarieven of bundels beschikbaar zijn. Ze willen vaak klanten behouden en kunnen je een betere deal aanbieden.


Kabel opzeggen

Overweeg om je kabeltelevisieabonnement op te zeggen en over te stappen op streamingdiensten. Dit kan aanzienlijk goedkoper zijn en geeft je meer controle over wat je wilt kijken. Zorg er wel voor dat je niet op 5 verschillende streamingsdiensten bent geabonneerd, maar kies er één of twee tegelijk en switch dan na een paar maanden als je dat wilt.


Bekijk je verbruik

Als je een mobiel telefoonabonnement hebt, bekijk dan je dataverbruik en pas je plan aan op basis van je werkelijke behoeften. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je tegenwoordig meer thuis bent en niet meer zoveel data buitenshuis gebruikt. Of wanneer je juist telkens over het limiet van je bundel heengaat is het verstandig om deze op te hogen zodat je niet veel te veel betaalt voor de extra data of belminuten.


6. Eten en boodschappen


Hoewel eten en boodschappen geen vaste lasten zijn in de zin dat het bedrag niet elke maand hetzelfde is. Ze maken wel een groot deel uit van ons maandelijkse budget. Hier zijn enkele manieren om geld te besparen op je boodschappen:


Maak een budget

Stel een wekelijks of maandelijks budget in voor boodschappen en houd je eraan. Plan je maaltijden en koop alleen wat je nodig hebt. Tip: ga na wat je de afgelopen 3 maanden hebt uitgegeven aan boodschappen en eten buiten de deur zodat je een realistisch beeld hebt van je uitgaven. Maak dan een budget waarbij je elke maand 5 of 10% minder uitgeeft dan de maand ervoor, dit geeft jou een grotere kans van slagen dan wanneer je in één keer je budget halveert. 


Lees ook: Het grootste geheim om geld te besparen op boodschappen.


Koop in bulk

Koop niet-bederfelijke items in bulk om geld te besparen op de lange termijn. Let goed op de prijs per eenheid en sla in wanneer het in de aanbieding is of kijk online naar goedkope opties. Zo koop ik graag groot in via Butlon of kijk ik naar leuke deals bij Foodello waar ze producten verkopen die anders weggegooid zouden worden. 


Maak gebruik van acties en cashback

Blijf op de hoogte van acties van gratis producten en maak gebruik van cashback. Mijn favoriete apps voor gratis producten zijn Woolsocks en Tikkie, maar ook via de website van testnugratis of gratiz kan je leuke deals vinden. 


Lees ook: Woolsocks, mijn nieuwe favoriete app.


Kook thuis

Eten bestellen of uit eten gaan is nu eenmaal duurder dan zelf thuis koken. Ook de kosten voor een koffie op het station en een broodje bij de AH-to-go kunnen snel oplopen. Koken thuis is meestal goedkoper en gezonder. 



Het besparen van geld op je vaste lasten is één van de makkelijkste dingen om te doen en om er elke maand financieel beter voor te staan. Toegegeven, het kan even een werkje zijn om je vaste lasten op een rijtje te zetten en te zien waar en hoe je kan besparen maar daar heb je daarna wel elke maand weer profijt van. 

Door bewust te kiezen waar je je geld aan uit wilt geven, welke abonnementen, verzekeringen e.d. voor jouw belangrijk zijn en van toepassing zijn kan je jouw maandelijkse uitgaven behoorlijk verminderen. Het geld dat daarmee vrijkomt iedere maand kan je gebruiken om schulden af te lossen, te sparen, te beleggen of om leuke dingen mee te doen. 


Hoeveel geld denk jij te kunnen besparen en wat ga jij daarmee doen? Laat het mij weten via
info@geld101.nl of stuur mij een DM op Instagram @geld101.


Hoe kan je geld besparen als gezin zonder in te leveren op gezelligheid
door Marianne 21 februari 2025
Wil je als gezin geld besparen zonder in te leveren op gezelligheid? Ontdek slimme tips voor betaalbaar uit eten, voordelige vakanties en creatieve cadeaus!
Waar CO2-melder plaatsen? Bespaar geld en bescherm je gezondheid
18 februari 2025
Waar CO2-melder plaatsen? Ontdek hoe een CO2-meter en CO2 regelaar je gezondheid beschermen en je energiekosten verlagen. Slim investeren voor een gezondere en goedkopere woning!
zuinig leven, hoe doe je dat zonder in te leveren op plezier?
door Marianne 16 februari 2025
Zuinig leven zonder in te leveren op plezier? Ontdek slimme bespaartips voor boodschappen, vaste lasten en leuke uitjes, zodat je meer geld overhoudt én blijft genieten!
5 redenen waarom budgetteren vaak niet werkt
door Marianne 11 februari 2025
Budgetteren lukt vaak niet door veelgemaakte fouten. Ontdek de 5 grootste valkuilen én hoe je wél grip krijgt op je geld met gratis tools en slimme strategieën!
Geld verdienen vanuit huis: zo pak je het aan!
door Marianne 7 februari 2025
Geld verdienen vanuit huis? Ontdek slimme manieren zoals freelancen, een webshop starten, affiliate marketing en meer. Lees hoe jij vandaag nog kunt beginnen!
Geld verdienen met TikTok: Zo werkt het in Nederland
door Marianne 3 februari 2025
Wil je geld verdienen met TikTok in Nederland? Ontdek de 7 beste manieren, zoals samenwerkingen, affiliate marketing, UGC en productverkoop. Lees hier hoe het werkt!
Reis Slim: Hoe Je Vakantie Uitgaven Kan Omzetten in Cashback
door Marianne 31 januari 2025
Ontdek hoe je vakantie-uitgaven kunt omzetten in cashback! Bespaar op hotels, vluchten, huurauto's en meer met slimme cashback-tips en platforms.
Wat is cashstuffing? Een simpele methode om grip te krijgen op je financiën
door Marianne 26 januari 2025
Lees: wat is cashstuffing en ontdek hoe het je kan helpen grip te krijgen op je financiën. Leer deze eenvoudige methode met cash en enveloppen en krijg handige tips om bewust te sparen en budgetteren.
Hoe een budgetvriendelijke keuken toch kwalitatief kan zijn
22 januari 2025
Hoe een budgetvriendelijke keuken toch kwalitatief kan zijn. Hier zijn een paar tips om jouw droomkeuken te realiseren, zonder dat je spaarrekening in het rood gaat.
Bespaar slim met cadeaubonnen met korting
door Marianne 19 januari 2025
Bespaar eenvoudig geld met cadeaubonnen met korting! Ontdek platforms zoals Wissel.nl, CashbackXL, EuroClix en Woolsocks en leer hoe je slimmer kunt shoppen.
Meer posts
Share by:
Follow my blog with Bloglovin