Wanneer je zwanger bent is het winkelen voor babykleertjes waarschijnlijk je nieuwste hobby. Maar let op, want het kan je flink wat gaan kosten als je helemaal los gaat, want laten we eerlijk zijn: die kleine kleertjes zijn allemaal even schattig en je wilt ze allemaal hebben!
Momenteel ben ik ook zwanger en heb behoorlijk last van nesteldrang! Ook al is dit baby #3 en heb ik waarschijnlijk genoeg kleren bewaard van mijn vorige twee baby’s, toch blijft het leuk om naar babykleertjes op zoek te gaan. Maar ik wil er echt geen honderden euro’s aan uitgeven want dat is gewoon niet nodig. Vandaag heb ik voor jou al mijn beste tips voor het flink besparen op babykleertjes op een rijtje gezet.
Maak voor jezelf een plan aan hoeveel jij (maandelijks) kan en mag uitgeven aan kleren voor je kleintje. Wanneer je dit bedrag hebt vastgesteld kan je helemaal los gaan binnen je eigen budget zònder schuldgevoel!
Koop niet alle kleren die je denkt nodig te hebben meteen nadat jij een positieve test in je handen hebt. Je hebt genoeg tijd om op zoek te gaan naar goede deals! En het mooiste: waarschijnlijk krijg jij, zeker bij een eerste kindje, al veel kleren van vrienden en familie. Bij mijn eerste baby hing een paar dagen na de geboorte al de hele kamer vol met nieuwe kleren van al mijn lieve vrienden en familie! En wie weet krijg jij wel een babyshower en krijg je dus al veel kado’s voordat de baby er is.
Mijn ervaring leert dat baby’s erg snel uit kleren groeien. Ze groeit als kool hoor je een ouder wel eens zeggen dan dat is ook zo. Zelf koop ik al echt geen newborn kleren meer maar ga voor de 0-3 maanden maat. Van maat 50 heb je echt maar een paar setjes nodig want binnen 2 weken zit je waarschijnlijk al op maat 56, als je deze niet al direct bij geboorte nodig hebt. Ook voor iets oudere kindjes kies ik vaak voor liever iets te groot dan net goed. Mouwen en pijpen kan je omslaan en vaak vind ik het ook wel schattig als het kindje er nog een beetje in moet groeien.
Zeker als je van plan bent om meerdere kindjes te krijgen loont het om voor neutrale stukken te gaan. Zo kan je deze makkelijk weer gebruiken bij een volgende spruit. Maar ook is het vaak zo dat neutrale kleding goedkoper is, denk bijvoorbeeld aan een multipack witte rompers in plaats van één kleurig exemplaar met bloemetjes of auto’s. Ook past een neutraal gekleurd item overal bij. Een grijze romper staat schattig met een roze broek, maar ook met een rode, blauwe etc. Eindeloos combineren dus!
Misschien heb je wel eens van de term ‘capsule wardrobe’ gehoord. Een minimum aan kledingstukken die veelal met elkaar te mixen en matchen zijn. Denk goed na over wat een baby echt nodig heeft. Zo’n vestje met capuchon ziet er schattig uit maar is voor een pasgeboren baby die altijd ligt echt niet handig. Naar mijn inziens heb je het volgende nodig voor een baby qua kleding:
Je bent welgeteld 9 maanden zwanger, dat is een lange tijd om je voor te bereiden en kleding te kopen. In die 9 maanden komen er sowieso een aantal sale periodes, dus wacht daarop en sla dan je slag.
Zoals ik al eerder zei groeien baby’s heel snel uit hun kleding. Zo snel dat ze hun kleding nooit zullen verslijten. Er is dan ook zat babykleding tweedehands te koop die niet of nauwelijks gedragen is en dat jou dus heel veel geld kan schelen. Vraag rond bij vrienden en familie, zoek op Marktplaats of Vinted of kijk op Facebook. Een andere goede tip is de website krijgdekleertjes.nl. Toen ik zwanger was van de eerste wist ik niet of ik een jongen of een meisje zou krijgen en had ik dus maar het minimale aan neutrale babykleding gekocht. Een paar dagen nadat mijn dochter geboren was bestelde ik een grote tas met super schattige meisjes kleding voor alleen de verzendkosten op krijgdekleertjes.nl. Allemaal nog in prima staat en de chemicaliën van nieuwe kleding is er ook al voor je uitgewassen. (Alhoewel ik de kleren alsnog wel een keer gewassen heb zodat het weer lekker fris en naar ‘ons’ rook.)
Ik noemde dit punt al even bij een minimalistische wardrobe, maar ga voor praktisch! Hoe schattig dat tutu rokje of die skinny jeans ook lijkt, het is niet handig aantrekken en voor de baby niet comfortabel. Je kindje krijgt net voor het eerst kleren aan dus zorg ervoor dat het lekker zit. Ook is het nogal een gefriemel om zo’n kleintje aan te kleden dus strakke kleding wil je echt niet. Zelf ben ik groot fan van de boxpakjes, die leg je helemaal uit als een soort zeester waarna je daarna gemakkelijk armpje voor armpje en beentje voor beentje erin kan doen. Geen gedoe met een strak shirt over het hoofd of een strakke broek over dat luierkontje.
Je ontkomt er niet aan dat er spuug op kleding komt of dat je kindje een luier zo vol ‘spuit’ dat deze het niet meer houden kan (oftewel, de beruchte spuitluier). Schaf een goede vlekkenspray aan, spray royaal en was het meteen met een mild wasmiddel. Je kans is het grootst om de kleding vlekvrij te houden wanneer je vlekken meteen behandelt. Kies ook voor een mild wasmiddel (naast de vlekkenspray) om de kleding zo lang mogelijk mooi te houden. Spuugt je baby veel dan kan je er ook aan denken om altijd een slabbetje om te doen zodat je shirtjes beschermt. En houd een spuugdoekje altijd bij de hand! Echt, geloof mij, spuugdoekjes worden je beste vrienden.
Voor meer bespaartips volg mij op Instagram @geld101.
Lees ook: De top 10 gratis babyboxen.