Ik durf bijna te zeggen dat Koningsdag mijn favoriete dag van het jaar is. Dat is natuurlijk een beetje overdreven maar ik word wel blij van zo’n dag waarop iedereen op de been is, een beetje gek doet en waar je lekker kan struinen langs de beroemde vrijmarkt. Voor velen is de vrijmarkt niet alleen een gelegenheid om spullen te kopen en verkopen, maar ook een traditie die gewoon heel gezellig is en waar je saamhorigheid vindt. Als student had ik in Utrecht altijd een kleedje samen met vriendinnen en hadden we de hele dag de grootste lol. Van de opbrengst gingen we dan 's avonds lekker uit eten.
Vorig jaar heb ik een kraampje gehuurd en heb ik in mijn oranje onesie de hele dag de marktkoopvrouw uitgehangen. Wil jij ook een leuke dag hebben met het verkopen van je spulletjes op de vrijmarkt dit jaar? Ik heb de beste tips voor je verzameld. Of je nu een doorgewinterde verkoper bent of voor het eerst je waren tentoonstelt, het is altijd slim om goed voorbereid te zijn. Kijk dan ook van te voren goed waar je wel en niet mag staan met een kleedje en of je misschien een kraampje wilt huren.
Ik heb 10 waardevolle tips om je te helpen een succesvolle dag te hebben op de vrijmarkt op Koningsdag. Van het prijzen van je artikelen tot het creëren van een uitnodigende sfeer, deze tips zullen je helpen om het meeste uit je verkoopervaring te halen terwijl je geniet van de sfeer van Koningsdag.
Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent van wat je verkoopt en wat de waarde ervan is. Niets is zo zonde om iets voor een habbekrats te verkopen, waarna het aan de overkant voor het dubbele weer wordt verkocht (ja, dit is mij overkomen..). Maar het is ook niet fijn om de hoofdprijs te vragen waarvoor iedereen hard wegrent. Wees realistisch, je krijgt meestal niet de hoofdprijs voor je spullen op de vrijmarkt. Dit stelt je in staat om potentiële kopers adequaat te informeren en helpt bij het bepalen van redelijke prijzen.
Het is super handig om al je items van tevoren te prijzen. Veel mensen houden er niet van om te vragen wat alles kost, wanneer je er een prijsje opzet met kleine stickers bijvoorbeeld, dan weten ze meteen of dat in hun budget past. Ze zullen vaak nog wel proberen af te dingen dus houdt daar rekening mee en vraag niet meteen je bodemprijs.
Heb jij veel kinderkleding of andere soortgelijke items? Denk dan mee met de klant en laat ze zien wat je allemaal hebt waar ze wellicht in geïnteresseerd zijn. Doe het uiteraard op een leuke manier en wees niet te opdringerig, niemand zit daar op te wachten. Ook in de onderhandelingen kan je meedenken, maak een leuke prijs voor een bundel bijvoorbeeld.
Een glimlach kan een lange weg gaan! Zorg voor een vriendelijke en gastvrije houding naar alle bezoekers van je kraam. Het creëert een positieve sfeer en moedigt mensen aan om te blijven rondkijken.
Maak je kraam of kleedje aantrekkelijk en uitnodigend door gebruik te maken van leuke kleden, slingers, ballonnen etc. Wees lekker creatief, dit trekt de aandacht van voorbijgangers en kan helpen om je kraam te onderscheiden van anderen.
Wees ook creatief met wat je aanbiedt. Misschien heb je niet genoeg ‘rommel’ op je zolder maar maak je zelf ook mooie handgemaakte items die je kan verkopen. Versnaperingen en drinken doen het ook altijd goed, net als grabbeltonnen. (Denk wel aan de regels rondom het verkopen van voedsel, check daarvoor de website van de gemeente.)
Presenteer je spullen op een georganiseerde en overzichtelijke manier. Groepeer vergelijkbare items samen en zorg voor een logische indeling om het zoeken voor klanten te vergemakkelijken. Hang / leg kleding op maat en leg de puzzels bij de puzzels etc..., je snapt het.
Maak het betalen eenvoudig door aan te geven welke betaalmethoden je accepteert. Overweeg om een bordje op te hangen waarop staat dat zowel contante betalingen als betalingen via betaalverzoeken (bijv. Tikkie) worden geaccepteerd. Ik had zelf een A4 uitgeprint en gelamineerd waarop stond dat mensen met een tikkie konden betalen en met de QR-code. Je kan namelijk in de Tikkie app een code aanmaken waarna mensen zelf het bedrag kunnen invullen. Zo kunnen ze direct betalen, ook wanneer ze hun contanten al verbrast hebben, en loop jij een verkoop mis.
Niet alle items zullen even goed verkopen, en dat is oké! Het is altijd verbazingwekkend met hoeveel spullen je alsnog naar huis gaat. Dat ene item waarvan je dacht dat die zo verkocht zou worden heb je nog en andere dingen waar jij geen waarde meer in zag waren zo verkocht. Weet dat je niet alles zal verkopen. Ga vooral voor de gezelligheid en de sfeer en minder voor de winst.
Last but not least, vergeet niet om te genieten van de dag! Koningsdag draait om plezier hebben met elkaar. Geniet van de ervaring van het verkopen en wees blij en positief, ongeacht de opbrengst. Je bent sowieso wat spullen kwijt waardoor je huis wat meer opgeruimd is. Extra tip: maak meteen een plan voor wat je met de overgebleven spullen doet. Breng ze naar de kringloop of zet ze alsnog op Marktplaats of Vinted.
Ga jij dit jaar verkopen of houdt je het liever bij zelf mooie deals scoren op de vrijmarkt? Laat het mij weten hieronder.
Voor meer inspiratie en motivatie over geld besparen, geld verdienen en budgetteren, volg
@geld101 op Instagram.