Heb jij je weleens afgevraagd hoeveel je waard bent? Je totale waarde, oftewel je net worth kan heel nuttig zijn om je financiële gezondheid te meten. Daarbij kan het je inzicht geven en je helpen richting je financiële doelen, zeker als je bijvoorbeeld fire wilt worden.
In essentie is je nettowaarde de waarde van al je bezittingen min al je schulden. Het is een belangrijke maatstaf die je inzicht geeft in je financiële situatie op dat moment. In dit artikel zullen we bespreken hoe je je nettowaarde berekent en waarom je het zou willen weten.
Om je nettowaarde te berekenen, moet je eerst een inventarisatie maken van al je bezittingen en al je schulden. Bezittingen omvatten onder andere:
1. Spaar- en betaalrekeningen: Het saldo van al je bankrekeningen.
2. Beleggingen: De waarde van al je beleggingen, inclusief aandelen, obligaties, en beleggingsfondsen.
3. Onroerend goed: De geschatte marktwaarde van je huis, appartement, of andere vastgoedbezittingen. (Tip: je kan de WOZ waarde van je huis pakken maar je kan ook op Funda in je account je huis toevoegen waarna je een schatting krijgt van je waarde. Deze waarde ligt vaak hoger dan de WOZ waarde.)
4. Persoonlijke bezittingen: De waarde van waardevolle items zoals sieraden, kunstwerken, of voertuigen.
Schulden omvatten onder andere:
1. Hypotheek: Het uitstaande saldo van je hypotheeklening.
2. Studentenleningen: Het totale bedrag dat je nog verschuldigd bent voor studieleningen.
3. Andere leningen: Denk hierbij aan een lening voor je auto, een persoonlijke lening etc.
4. Creditcardschulden: Het saldo dat je nog moet aflossen op je creditcards of je openstaande Klarna en Afterpay schulden.
Nadat je een overzicht hebt gemaakt van al je bezittingen en schulden, trek je het totale bedrag van je schulden af van het totale bedrag van je bezittingen. Het resultaat is je nettowaarde.
De formule voor het berekenen van je nettowaarde is:
Bezittingen - schulden = nettowaarde.
1. Financiële gezondheid:
Je nettowaarde laat zien hoe je er financieel voorstaat. Heb je meer schulden dan bezittingen dan is het tijd om daar wat aan te doen. Heb je meer bezittingen dan schulden dan is dat een teken dat je er financieel beter voor staat.
2. Doelstellingen stellen:
Door je nettowaarde regelmatig bij te houden, kun je je voortgang richting financiële doelen evalueren. Of je nu streeft naar het aflossen van schulden, het opbouwen van een noodfonds, het sparen voor een huis of wil je fire worden, je nettowaarde kan je helpen bij het bepalen van de volgende stappen om je doelen te bereiken.
3. Budgettering en financiële planning:
Je nettowaarde kan dienen als basis voor je budget en financiële planning. Het geeft je een duidelijk beeld van je totale financiële situatie, waardoor je beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen over uitgaven, sparen en investeren. Het kan je zeker helpen om te zien welke kant je financiële situatie opgaat en je motiveren om richting je doel(en) te gaan.
Hulp nodig bij het maken en bijhouden van een budget? Check dan de cursus ‘Budgetteren kun je leren’ waarbij je na 6 modules een compleet overzicht heb van je financiële situatie en eindelijk weer rust in je hoofd hebt omdat er altijd genoeg geld op je rekening staat.
4. Motivatie:
Het bijhouden van je nettowaarde kan ook motiverend werken. Naarmate je bezittingen groeien en je schulden afnemen, zie je je nettowaarde toenemen. Het kan je helpen te bepalen wat voor jou echt belangrijk is waardoor je veel bewuster omgaat met je geld.
Het uitrekenen en bijhouden van je nettowaarde of net worth geeft je een goed beeld van je financiële gezondheid. Door regelmatig je nettowaarde te berekenen en te volgen, kun je goed zien of deze nettowaarde omhoog gaat en of je richting je financiële doelen gaat. Het is vrij makkelijk uit te rekenen maar kan een heel krachtige tool zijn in het helpen bij het nemen van financiële beslissingen voor nu en de toekomst.
Voor meer inspiratie en motivatie over geld volg @geld101 op Instagram.