geld101

Stop met shoppen!

Marianne • 22 maart 2021

7 vragen om jezelf te stellen om geen geld meer uit te geven aan dingen die je niet nodig hebt.

herstellende shopaholic tips

Ben jij, net als ik, een herstellende shopaholic? Wanneer je grote geld doelen hebt zoals het afbetalen van schuld of het sparen voor iets leuks dan is het vaak het lastigst om te stoppen met shoppen. Voor mij was, en soms nog steeds is, shoppen en leuk tijdverdrijf. Naar het winkelcentrum of de stad gaan is gezellig! Lekker rondlopen, kijken naar alle mensen en genieten van de zon, als die er is. Maar ook kijken naar alles wat te koop is. Altijd, maar dan ook altijd, kom ik wel iets tegen dat ik graag wil hebben en waarvan ik mijzelf heel makkelijk kan overtuigen waarom ik dat ook echt direct zou moeten en mogen kopen. Maar ik heb de afgelopen jaren wel geleerd om mezelf een aantal vragen te stellen zodat ik geen geld uitgeef aan dingen die onnodig zijn. Het geeft vaak een direct gelukkig gevoel om iets te kopen maar ik weet uit ervaring dat dat gevoel heel snel weer verdwijnt en soms zelfs overgaat in de gedachte: ‘hoe dom was ik om daar mijn geld aan uit te geven?’. Creëer ook voor jezelf nieuwe en betere gewoonten door deze vragen te stellen wanneer je iets wilt kopen. 


De winkels mogen nu wel dicht zijn maar deze vragen werken ook bij het online shoppen! En dan heb jij straks, wanneer de winkels weer open gaan, een goede strategie om niet helemaal los te gaan!


1. Heb ik dit nodig en wat gebruik ik momenteel in de plaats van?


Wanneer je iets tegenkomt wat je super leuk vindt en wat misschien ook nog eens een leuke prijs heeft, vraag jezelf dan af: ‘heb ik dit echt nodig?’. Die leuke portemonnee die je ziet, heb je die echt nodig? Wat gebruik je momenteel als portemonnee? Of die nieuwe telefoon? Of een nieuwe spijkerbroek? Hoeveel vergelijkbare broeken heb jij al in je kast hangen? Je komt door deze vraag te stellen er al snel achter dat je iets vaak niet zo nodig hebt als je in eerste instantie dacht. 


Lees ook: 35 beste bespaartips.  


2. Kan ik dit lenen, huren, tweedehands kopen of een alternatief gebruiken?


Sommige dingen heb je misschien maar één keer nodig, of een paar keer in het jaar. Denk aan bijvoorbeeld een heggenschaar. Misschien kan je die lenen van een familielid of vriend? Of soms is het ook goedkoper om een apparaat te huren wanneer je deze maar sporadisch nodig hebt. Verder kan je eraan denken om iets tweedehands te kopen waarbij je dezelfde kwaliteit kan krijgen voor een veel lagere prijs. Ook kan je deze tactiek gebruiken om iets te lenen om te kijken of het je echt bevalt en jij jouw zuurverdiende geld aan wilt uitgeven. 



3. Geef ik geld uit vanwege de emotionele staat waarin ik ben?


Ga jij shoppen uit verveling? Of omdat je verdrietig bent, gestresst, boos of depressief? Of vind je juist dat er elke dag wel iets te vieren valt en het liefst met het kopen van iets? Zelf ben ik zeker ook schuldig aan dingen onnodig kopen, gewoon uit verveling of als ‘retail therapie’. Sta er altijd even bij stil hoe jij je op het moment voelt en of dat een reden is waarom je iets wil kopen. 



4. Heb ik een plek om dit item op te bergen?


Heb jij nog wel plek op de bank voor dat extra kussen? Of in je kast voor de extra jurk die je graag wilt kopen? Bedenk dat alles dat je in huis haalt je ook een plek moet geven. Mocht je kast al bijna uiteen barsten van alle kleding die je hebt, dan is het misschien slim om eerst eens bij jezelf te gaan shoppen. Waarschijnlijk heb jij items in je kast hangen waar je niets meer van wist. Een ander voorbeeld is dat het mij super handig leek om een slacentrifuge te hebben. Nu ben ik nogal van de keuken gadgets dus mijn keukenkastjes zijn nogal vol. De vraag of ik er ruimte voor heb is eigenlijk: nee. Het is tevens niet iets waar ik niet zonder kan, want je gewassen sla wikkelen in een theedoek en daarmee even rondslingeren werkt net zo goed. 


Lees ook: Deze dingen koop ik niet meer.


5. Hoe vaak ga ik het gebruiken de komende 6 maanden?

Terugkomend op de slacentrifuge, naast dat ik er geen ruimte voor heb en ik een alternatief kan gebruiken, denk ik ook niet dat ik hem veel vaker dan eens per maand of 2 maanden zou gebruiken. Stel jezelf ook de vraag over hoe vaak jij iets denkt te gaan gebruiken en wees eerlijk naar jezelf! Is het eens per jaar maar wel echt nodig, ga dan weer terug naar vraag 2, kan je het lenen of huren? 



6. Is het de tijd waard dat ik voor dit item moet werken?


Vaak denken we in geld, is deze nieuwe telefoon mij €500 waard? Of is deze mascara mij €20 waard? Maar denk ook eens hoe lang jij voor iets moet werken? Stel dat jij, net als de gemiddelde Nederlander, 23 euro per uur verdient? Is die nieuwe telefoon jou dan 22 uur werken waard? Oftewel, drie dagen werk? En is die mascara jou een uur werken waard? Deze vraag kan je jezelf met echt alles stellen, met het halen van fastfood en het geld uitgeven aan vakanties. Zo kom jij er makkelijk achter waar jouw prioriteiten liggen. Het uitgeven van geld is niet verboden maar je kan niet overal je geld aan uitgeven. Geef geld uit aan dingen die jouw leven ook echt verbeteren en waar jij waarde aan hecht. 


Lees ook: Geld besparen? Koop dit!


7. Word ik hier blij van?


Misschien ken je de opruimgoeroe Marie Kondo wel. Haar stokpaardje bij het minimaliseren van je ruimte is om jezelf de vraag te stellen: ‘does it bring me joy?’. Oftewel, word jij er vrolijk van? Deze vraag kan je jezelf natuurlijk ook vragen bij het kopen van een nieuw item. Ook al heb je het misschien niet echt nodig maar je wordt er wel heel vrolijk van én je hebt de ruimte ervoor in je budget, ga er dan voor. Jij bepaalt zelf waar jij je geld aan uitgeeft en je mag geld uitgeven aan dingen die voor jou belangrijk zijn, die jouw leven beter en leuker maken. Maak prioriteiten zodat jij ook echt geld kan uitgeven aan dingen die jou vrolijk maken. Word jij bijvoorbeeld vrolijk van op reis gaan maar maakt het je niets uit of je wel of niet in de laatste modetrends rondloopt? Maak dan prioriteiten voor jezelf en skip die nieuwe broek of jas dit jaar en spaar voor die mooie reis waar jij van droomt!



Laat het mij weten, ga jij één van deze vragen gebruiken of heb je misschien een andere vraag die je jezelf stelt voordat je iets koopt? 


Voor meer inspiratie en motivatie volg mij op Instagram
@geld101.



Lees ook: 10 gewoontes van zuinige mensen.

Hoe duurzaam zijn stalen deuren met glas?
door Marianne 11 april 2025
Ontdek hoe duurzaam stalen deuren met glas echt zijn. Lees alles over levensduur, onderhoud, isolatie, hergebruik en milieuvriendelijke productie in dit complete overzicht.
Slim reizen met je bankpas: Bespaar op onnodige kosten
door Marianne 8 april 2025
Voorkom onnodige bankkosten op reis! Reizen met je bankpas: Ontdek slimme tips om valutakosten en transactiekosten te vermijden bij betalingen en geldopnames in het buitenland.
De kunst van prioriteren: hoe bepaal je wat écht belangrijk is?
door Marianne 3 april 2025
Leer hoe je effectief prioriteiten stelt en grip krijgt op je tijd. Ontdek de Eisenhower-matrix en praktische tips om je productiviteit en focus te verbeteren.
adhd vrouwen
door Marianne 31 maart 2025
Sparen als vrouw met ADHD kan lastig zijn, maar niet onmogelijk! Ontdek slimme manieren om toch geld te sparen zonder overweldigd te raken.
Ouders langer zelfstandig met een mantelzorgwoning.
door Marianne 24 maart 2025
Een mantelzorgwoning biedt zelfstandigheid voor je ouders en gemak voor de hele familie. Ontdek de voordelen en mogelijkheden van een zorgwoning!
De meest gestelde vragen over Brand New Day
door Marianne 13 maart 2025
Ontdek alles over Brand New Day: betrouwbaarheid, kosten, rendement en hoe het werkt. Lees de meest gestelde vragen en maak een slimme keuze!
Zo kan je geld verdienen met een podcast
door Marianne 7 maart 2025
Wil je geld verdienen met een podcast? Ontdek 7 slimme strategieën, van sponsorships en affiliate marketing tot betaalde abonnementen en merchandise. Leer hoe je jouw podcast winstgevend maakt!
Waarom koos ik voor een lineaire hypotheek?
door Marianne 3 maart 2025
Ontdek mijn ervaring met een lineaire hypotheek: wat het is, de voor- en nadelen, en hoe het zich verhoudt tot een annuïteitenhypotheek. Inclusief rekenvoorbeeld!
In 30 dagen drastisch geld besparen: De ultieme challenge
door Marianne 26 februari 2025
In 30 dagen drastisch geld besparen: De ultieme challenge, doe je mee?
Hoe kan je geld besparen als gezin zonder plezier te missen.
door Marianne 21 februari 2025
Wil je als gezin geld besparen zonder in te leveren op gezelligheid? Ontdek slimme tips voor betaalbaar uit eten, voordelige vakanties en creatieve cadeaus!
Meer posts
Share by:
Follow my blog with Bloglovin