Brood komt in elke cultuur voor en is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks menu. Zeker in Nederland zijn wij echte broodeters. Wij hebben dan ook het lekkerste brood vind ik zelf. Nadat ik drie jaar in het buitenland heb gewoond en daarvoor ook nog aardig wat heb afgereisd moet ik zeggen dat, vooral van alle Europese landen, het brood in Nederland toch wel echt het lekkerst is. Maar ons brood is wel het lekkerst als het vers is. Het fijne van Nederlands brood is dat het niet volgestopt zit met ingrediënten om het langer ‘vers’ te houden. Brood wordt dus al gauw oud en taai. Maar niet getreurd, brood dat wat droog is geworden kan je nog prima eten! Misschien niet meer met een lik boter en een dikke plak kaas maar wel op andere manieren. Haal je inspiratie uit de volgende ideeën.
Ok, dit is niet een manier om oud brood te gebruiken maar meer om te voorkomen dat je oud brood krijgt. Brood kan je prima invriezen! Meestal haal ik per dag brood uit de vriezer wat ik nodig heb zodat ik altijd ‘vers’ brood heb.
Lees ook: Bespaar geld door je eten in te vriezen.
In andere landen doen ze het bijna altijd: toast maken van je brood. Zo merk je er niets meer van dat je bammetje al wat ouder was. Beleg met jam, kaas of wat je dan ook maar lekker vindt.
Wanneer ik aan tosti’s denk, denk ik terug aan mijn studententijd. Wat werden daar veel tosti’s gegeten! Maar, ze blijven lekker! Wanneer je geen tosti ijzer hebt kan je ook prima je dubbele boterham aan de buitenkant besmeren met boter en in de pan aanbakken totdat de kaas gesmolten is. Of maak eens een tosti van pindakaas en banaan of chocoladepasta en banaan. Ik heb in ieder geval al spontaan trek!
Wentelteefjes maak ik regelmatig voor mijn kinderen, zeker als het brood wat harde korstjes heeft gekregen. Klop 2 eieren met een beetje melk in een diep bord en voeg wat kaneel toe. Laat boter smelten in een koekenpan. Wentel je brood om in het mengsel en bak rondom bruin. Heerlijk met gewoon wat suiker erop! Wist je trouwens dat je wentelteefjes ook weer kan invriezen? Zo kan je ontbijt maken voor de hele week!
Snijd het brood in blokjes en spreid ze uit over een bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie en zout en zet ze voor 30-40 minuten in de oven op 150 graden. Voor wat meer variatie, breng je de olijfolie op smaak met knoflook en / of andere kruiden. Zo heb je heerlijke croutons voor over de salade. Je kan ze overigens ook in de koekenpan maken mocht je geen oven hebben. Blijf er dan continue bij en schep regelmatig om zodat je voorkomt dat ze verbranden.
Maak je eigen broodkruim door oud brood te verkruimelen. Dit kan gewoon tussen je handen of in de keukenmachine. Zo kan je zelf bepalen hoe fijn of grof jij je broodkruim, oftewel paneermeel wil. Heerlijk voor een krokant korstje over je ovenschotel of gebruik ze om je gehaktballen nog sappiger te maken. Kan je het broodkruim niet meteen gebruiken? Ook dit vries je makkelijk in en gebruik je bevroren in recepten.
Lees ook: Zo maak je een maaltijdplan dat werkt!
Een lekker ouderwets recept. Brood wordt geweekt in warme melk en suiker en eventueel eieren en vervolgens gebakken in de oven. Online vind je talloze recepten en variaties dus je kan hiermee lekker experimenteren!
Mocht je al deze opties niets vinden dan kan je natuurlijk ook altijd nog de eendjes gaan voeren met je oude brood!
Extra tip: om voedselverspilling al tegen te gaan voordat het je huis in komt kun je via de app 'too good to go' een heerlijke broodbox bestellen bij je lokale bakker. Zo heb je heerlijk brood van de bakker voor een leuk prijsje! Ik stop het altijd meteen in mijn vriezer en haal per dag uit wat ik nodig heb.
Voor meer bespaartips, volg mij op Instagram
@geld101.